Osvrćući se na Izetbegovićeve stavove da ne može biti “retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton`”, te da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH, Dodik je rekao novinarima u Doboju da su takvi prijedlozi lidera SDA potpuno antidejtonski, jer podrazumijevaju ukidanje entiteta i kantona, iako su oni potvrđeni u Dejtonu.
On je poručio da je njegov odgovor na Izetbegovićeve stavove “da jedina politička sudbina Srba jeste da se izdvoje iz BiH“, i da to iskreno misli.
“Politička volja Srba nije da nestane Republika Srpska i to mora da zna Izetbegović koji pomenutim izjavama pokušava obezbijediti podršku svog glasačkog tijela. Čak mogu da prihvatim da je to njegov legitiman prijedlog, ali zašto onda nije /legitiman/ i moj kada kažem da će Srbi jednog dana izaći na referendum i odlučiti gdje će i šta će u pogledu svog statusa i ostajanja u BiH“, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.
Dodik je rekao da Izetbegovićeva izjava da nema vraćanja izvornom Dejtonu govori i da je sve na tom planu bilo prevara i podvala međunarodne zajednice, koja je išla za tim da napravi u BiH nelegitimnu situaciju.
On je podsjetio i na izjave bivših visokih predstavnika, poput Karlosa Vestendorpa, da određeni prenosi nadležnosti sa entiteta na nivo BiH nisu bili u skladu Dejtonskim sporazumom.
Dodik je rekao da se na bazi takvih prevara decenijama pokušava stvoriti novi sistem u kome će biti legalizovan prenos nadležnosti putem promjena Ustava BiH u kome i dalje stoji da BiH nema nadležnost za, na primjer, odbranu, finansije, pravdu, obavještajne službe i mnogo šta.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime