Foto: SRNA

“Kada kažem finansijsko-ekonomska blokada tu mislim na blokadu čija je namjera da se uguši život u Republici Srpskoj, što se neće desiti jer mi imamo dovoljno svoje autonomije, autoriteta i stabilnosti. Zato i čuvamo tu stabilnost da možemo da budemo funkcionalni i izvršavamo svoje obaveze prema građanima”, istakla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Na pitanje koliko Republiku Srpsku u reformama koči sve ovo što se dešava na nivou BiH, Cvijanovićeva je rekla da u stvarima u kojima je Srpska autonomna, ne treba joj niko ni potpisom, ni saglasnošću, te da tu nema nikakvih problema.

“Zadovoljna samo što imamo stalno povećane prihode, budžet ispunjava sve obaveze, nema nikakvih kašnjenja, nema dugova i tako je već od druge polovine 2016. godine. Sjećam se tačno, kada sam vodila Vladu, kad je došlo do tog preloma i kad smo počeli da bilježimo bolje rezultate, da budemo relaksirani i taj dio je sasvim u redu i funkcioniše”, pojasnila je predsjednik Republike.

Međutim, kako kaže, ima mnogo projekata na čiju realizaciju se negativno odražava aktuelna situacija u BiH zbog neformiranja Savjeta ministara, jer su na neki način blokirani, zaustavljeni i uzurpirani.

“Slušala sam neki dan komentare sa nivoa BiH od garniture ljudi koji su trebali već da napuste te pozicije koji govore zašto sada ne radi parlament kada treba da ratifikuju brojne sporazume, kažu stoje tri godine. Pitam ih – ko je bio tamo na vlasti prije godinu, dvije ili tri? Evo, na vlasti su i sada, pa zašto to nisu ratifikovali? Zašto koriste objašnjenje da nešto treba, a neće da formiraju Savjet ministara? Kakva je to država u kojoj sporazum čeka tri godine? AKo su imali većinu zašto to nisu radili do sada u parlamentu?”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da “država mora da bude funkcionalna i prohodna, a ne da se čeka ratifikacija sporazuma na osnovu koje ćete povući znatna sredstva tri godine”. “To je sramota”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je cijeli sistem nakaradno postavljen kada je riječ o tehničkoj fazi ratifikacije sporazuma kroz institucije BiH.

“Ako budžet Srpske ulazi u neki aranžman sa nekom međunarodnom organizacijom da bi došao do finansijskih sredstava, zašto mi to onda ne bismo ratifikovali u svojim institucijama i imali tu prohodnost?”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da Republika Srpska trpi štetu zbog takvih procedura, ali i onih koji još pri tom neće da rade. “Evo, tri godine nisu radili i besmisleno je da se sada pominje kao razlog rad parlamenta, a ne Savjeta ministara. Takođe, imamo još neriješene račune u vezi sa raspodjelom indirektnih prihoda, prolongiraju se rješenja oređenih sudskih odluka, imamo tužbe s jedne i druge strane, sve to pokazuje jedan nesređen ambijent”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su finansijski aranžmani najvidljiviji i da to šteti svima, ne samo Srpskoj, nego i Federaciji BiH, te da postoje neke stvari koje bi trebalo da budu jednostavne, a nisu, navodeći primjer mosta “Bratoljub”.

Na pitanje kako će Srpka odgovorite na te blokade, Cvijanovićeva je rekla da će odgovor biti adekvatan.

“Neću konkretizovati šta će to biti, jer su to važne stvari o kojima treba da diskutuju naše institucije. To je već jedan dovoljan korak da se donesu određeni zaključci, da ponudimo partnerstvo svima u BiH, da sjednemo i jednom više raščistimo te odnose, da vidimo šta je to principijelno, a šta ne, šta treba da radimo, a šta ne treba da radimo zajedno. Ta politika čistih računa nekad će se desiti. Ovo će biti situacija da se krene u sređivanje računa, zato što je nenormalno da vas neko bojkotuje, da vam uzurpira prava, da vas blokira”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala i po kojoj logici političari koji su izabrani u FBiH imaju pravo da zaustavljaju političku volju Srba u Srpskoj koji su birali svoje političke predstavnike.

“Oni nemaju pravo da to rade. BiH je tako koncipirana da ovdje moraju da se uvažavaju interesi i prava svih – i Srba, i Hrvata i Bošnjaka, i po našem ustavu nije bitan broj koliko koga ima, nego ta ravnopravnost u okviru konstitutivnosti”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je poručila da niko nema prava da remeti tuđa prava ili blokira ono što je volja konstitutivnih naroda.

“Očigledno da se to radi namjerno, jednostavno da bi se porušio taj koncept za koji su se opredijelili građani na izborima. Političko Sarajevo je krenulo da se obračunava finansijski i politički sa Srpskom, a na kraju će BiH pretrpjeti najveću štetu, jer je BiH kakvu oni promovišu nerealna”, poručila je Cvijanovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime