“Da policija Srpske to nije učinila, ova priča bi ušla u fazu eskalacije, čiji je cilj bukvalno da se izazove građanski sukob”, rekao je Kolev Srni.

Kolev je dodao da se obojena revolucija, pod plaštom borbe za istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, vodi mjesecima unazad da bi se pridobilo javno mnjenje i izazvale emocije naroda.

Prema njegovim riječima, činjenicom da su sinoćnje nasilje u Banjaluci podsticali i podržali pojedini opozicioni političari, trabalo bi se pozabaviti tužilaštvo.

“Koliko vidimo, tužilaštvo ne radi svoj posao kako valja i mislim da je jedan od ključnih koraka upravo na Tužilaštvu i na organima koji treba to da procesuiraju”, rekao je Kolev.

On je poručio da u ovom momentu ne samo predstavnici najviše vlasti i institucija Srpske nego i svi drugi treba da ostanu hladne glave, te da dobro razmisle o čemu se tu radi, šta se krije iza aktivnosti pokreta “Pravda za Davida”, šta je uzrok, a šta suština.

“Uslov napretka Republike Srpske je mir, stabilnost, odnosno politička stabilnost. Oni koji su izgubili izbore nastoje da to na neki način pretvore u svoje oruđe. Oni kojim je istinski stalo do Srpske toga treba da budu svesni i da ne nasedaju”, zaključio je Kolev.

Grupa “Pravda za Davida” sinoć je, nakon održanog skupa, nasilno prekinula koncert Harisa DŽinovića.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela.