Teško naoružana policija prethodno je počela da rasteruje Trampove pristalice bacanjem suzavca i šok bombi, uoči policijskog časa u Vašingtonu, navodi Asošiejted pres.

Policajci su sa gas maskama krenuli u opearciju čišćenja prostora oko Kongresa, pola sata pre stupanja na snagu večeras uvedenog policijskog časa, koji je objavila ranije u toku večeri gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer.

Desetine Trampovih pristalica upale su večeras u zgradu Kongresa SAD tokom zasedanja oba doma i sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Članovi Kongresa su nagovestili da će nastaviti zasedanje čim se stvore uslovi.

AP je javio da je žena koja je ranjena u Kongresu podlegla povredama.

Sukoba policije i demonstranata bilo je i unutar Kongresa i ispred zgrade.

Nakon što su prekršile bezbednosni protokol, desetine Trampovih pristalica lutale su zgradom i uzvikivale „Gde su?“

Demonstranti su ušli u salu za sednice Senata, a jedan od njih je vikao „Tramp je dobio izbore“.

Upad gnevnih Trampovih pristalica doveo je do evakuacije članova Kongresa SAD kojima je policija rekla da stave gas maske pošto je bacala suzavac unutar zgrade, navodi AP.

Trampove pristalice su se prethodno sukobile s policijom koja je proglasila blokadu zgrade Kongresa nakon što su demonstranti oborili metalne barikade u podnožju stepenica ispred ulaza.

Policija je tada zabranila ulaz i izlaz iz zgrade, navodeći kao razlog „spoljnu bezbednosnu pretnju“.

Nakon što su neki demonstranti pokušali da probiju kordon, policija je bacila suzavac u masu.

Vašingtonska policija je saopštila da su Trampove pristalice bacale na policajce „hemijska nadražajna sredstva“ prilikom upada u Kongres.

U blizini Kongresa SAD pronađena je najmanje jedna eksplozivna naprava, za koju zvaničnici navode da više ne predstavlja pretnju.

Policija je navela da je uhapšeno 13 osoba i da je tokom protesta koji je prethodio upadu u Kongres pronađeno pet pušaka.

Posle više od dva sata od početka napada na Kongres, Tramp je pozvao pristalice da se raziđu, ali im je rekao da su „posebni“ i ponovio neosnovane optužbe da su predsednički izbori pokradeni.

Prethodno je Bajden pozvao Trampa da odmah putem televizije apeluje na svoje pristalice da prekinu napad na zgradu Kongresa SAD, a poteze demonstranata opisao je kao „napad bez presedana na najsvetiji od američkih poslova“.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Tramp je prvobitno pozvao pristalice da prošetaju do Kongresa, a kada su izbili sukobi, preko Tvitera je apelovao da „ostanu mirni“.

„Molim vas, podržite našu policiju i bezbednosne snage. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni“, naveo je Tramp.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

https://www.glasamerike.net/embed/player/0/5727492.html?type=video

Ubrzo nakon početka napada na Kongres, i Predstavnički dom i Senat prekinuli su zasedanje na kojem je trebalo da budu objavljeni glasovi takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma odmah nastavljaju odvojena zasedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Tramp je danas nastavio da vrši pritisak na potpredsednika SAD Majka Pensa, koji po funkciji predsedava Senatu i današnjem zajedničkom zasedanju oba doma, da vrati saveznim državama glasove njihovih elektora na ponovno potvrđivanje.

Prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa, Pens nema takvo ovlašćenje, a o prigovorima na glasove elektora mogu da odlučuju jedino članovi dva doma.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrđena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

https://www.danas.rs/svet/pelosi-najavila-za-veceras-nastavak-sednice/embed/#?secret=9bwC2Agn4T

Svetski lideri osudili nerede i upad u Kongres

Šef evropske diplomatije Žozep Borel osudio je večeras upad pristalica odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa u Kongres kao  „napad bez presedana na američku demokratiju“ i pozvao na poštovanje rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden.

„U očima sveta američka demokratija večeras se pojavljuje pod opsadom. To je napad bez presedana na demokratiju SAD, njene institucije i vladavinu zakona. To nije Amerika. Rezultati izbora od 3. novembra moraju se u potpunosti poštovati​​“, objavio je Borel na Tviteru.

Pozdravljam reči izabranog predsednika Džoa Bajdena – snaga američke demokratije će prevladati nad ekstremističkim pojedincima.

Više svetskih državnika osudilo je nasilne proteste pristalica američkog predsednika Donalda Trampa, koji su danas provalili u zgradu Kongresa i prekinuli zajedničku sednicu dva doma na kojoj je trebalo da se ozvaniči pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Britanski premijer Boris Džonson osudio je „sramne scene“ u Vašingtonu i pozvao na mirnu predaju vlasti.“Sramne scene u američkom Kongresu. SAD su branioci demokratije širom sveta i sada je od ključnog značaja da prenos vlasti bude miran i u skladu sa zakonom“, naveo je Džonson na svom tviter nalogu.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je Trampove pristalice da prihvate većinsku volju naroda.

„Tramp i njegove pristalice na kraju bi trebalo da prihvate odluku američkih glasača i da prestanu da gaze demokratiju“, naveo je Mas na tviteru.

Nerede je osudio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.“Šokantne scene u Vašingtonu. Ishod demokratskih izbora mora da se poštuje“, poručio je Stoltenberg.

Na poštovanje narodne volje pozvao je i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.“Veoma zabrinjavajući prizori sa američkog Kapitola.

Demokratski izbor imoraju da se poštuju. Uveren sam da će Sjedinjene Države obezbediti poštovanje demokratije“, poručio je Sasoli.

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u Vašingtonu.

„Sa zabrinutošću pratim vesti koje stižu sa Kapitol hila u Vašingtonu. Verujem u snagu američke demokratije. Novi predsednik Džon Bajden uspeće da prevaziđe ove tenzije i da ponovo ujedini američki narod“, naveo je Sančez.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime