Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, saopšteno je u nedelju iz crnogorske policije uoči posete poglavara srpske crkve Crnoj Gori koji u tu zemlju dolazi u ponedeljak.

Policija se oglasila posle medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je “položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija”.

Portparolka Uprave policije Crne Gore Tamara Popović je Televiziji Crne Gore kazala da “u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji”.

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost, a takvih procena, prema saznanjima podgoričkog radija “Antena M”, nema.

Iz SPC su saopštili da Irinej dolazi sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci. Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Crnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve.

Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.