Nakon sjednice Koordinacionog tijela u Banjaluci, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je novinarima da se u narednom periodu, sa dolaskom toplih dana, na području Republike Srpske i BiH očekuje veći priliv migranata koji mogu znatno destabilizovati stanje bezbjednosti.

“U Grčkoj je u pokretu oko 70.000 migranata, a dnevno ih u tu zemlju uđe 300. Očekuje se da će vrlo brzo, dolaskom toplijeg vremena, eskalirati migrantska kriza na teritoriji BiH, na šta je MUP Republike Srpske uvijek upozoravao”, istakao je Ćulum.

Ćulum je naveo da Policija Republike Srpske intenzivno prati kretanje migranata i ne dozvoljava da se kreću bez nadzora policije, kako bi zaštitila ličnu i imovinsku bezbjednost građana.

On je rekao da je problem to što migranti nesmetano dolaze do BiH koja je najzapadnija na ovoj ruti do EU.

“Migranti nesmetano prolaze kroz Grčku, Makedoniju, Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju. Hrvatska sve jače kontroliše svoju granicu i granicu prema EU i masa migranata želi da ide iz BiH, ali ne mogu da pređu hrvatsku granicu”, pojasnio je Ćulum.

On je rekao da se, prema važećem zakonu, Oružane snage BiH ne mogu angažovati da stanu na granicu, jer je štiti granična policija, a ispomoć daju MUP Republike Srpske, Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

“Postoji mogućnost da će i snage Fronteksa biti raspoređene na spoljni dio granice BiH prema Hrvatskoj, zbog čega će ta granica biti još jače zatvorena za migrante”, kaže Ćulum.

Prema njegovim riječima, granica BiH je veoma porozna i ima identifikovanih 50 ilegalnih prelaza migranata, a riječ je uglavnom o ekonomskim migrantima koji dolaze iz 30 zemalja i čiji se identitet teško utvrđuje jer ih 90 odsto nema nikakva dokumenta.

On je rekao da zabrinjava činjenica da među migrantima ima mnogo bezbjednosno interesantnih lica, jer je identifikovano čak šest lica koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, dok u Unsko-sanskom kantonu ima 26 lica koja se mogu dovesti u vezu sa ratnim dejstvima u Siriji.

Ćulum je naglasio da Policija Republike Srpske ima dobru saradnju sa građanima i lokalnim zajednicama, te da će insistirati da ona bude nastavljena i ubuduće.

Komentarišući informaciju da se migrantima koji vozom dolaze u Sarajevo ne dozvoljava da kupe kartu do Bihaća, već im se sugeriše da kupe kartu do Banjaluke, Ćulum je rekao da postoje takve informacije koje su za sada neprovjerene, ali da sigurno ima takvih slučajeva.

On je naveo da je Policija Republike Srpske sve migrante predala Službi za strance i Graničnoj policiji BiH, pojašnjavajući da svi migranti koji su registrovani kod Službe za strance imaju urednu potvrdu koja važi od 15 dana do mjesec i da mogu slobodno da se kreću na teritoriji BiH.

Ćulum je rekao da je Policija Republike Srpske od 1. januara otkrila tri slučaja krijumčarenja ljudi, navodeći da su u istom periodu migranti počinili tri krivična djela, i to po jedno razbojništvo, tešku krađu i krađu.

On je dodao da je policija Srpske od početka godine otkrila 946 migranata koji su ušli na teritoriju Republike Srpske, od kojih najveći broj na području policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor i Bijeljina, dok je do prije sedam dana na nivou BiH registrovano 1.500 migranata.

Član Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata Miloš Stevanović rekao je da će ovo tijelo i dalje poštovati odluke Vlade Srpske koje su izričite da migranti ne mogu ostati na teritoriji Republike Srpske.

On je poručio da Srpska neće prihvatati nikakve međunarodne donacije radi građenja migrantskih centara na njenoj teritoriji, bez obzira što je riječ o humanitarnoj krizi migranata čija se eskalacija očekuje dolaskom toplijeg vremena.

“Uvjeravamo građane Republike Srpske i javnost da je ovo tijelo potpuno spremno i da ćemo u svakodnevnom zasjedanju reagovati na bilo kakvu opasnost, bilo da je ona bezbjednosna ili čak zdravstveno-bezbjednosna”, rekao je Stevanović.

On kaže da je Koordinaciono tijelo zabrinuto zbog činjenice da se sve veći broj građana bavi krijumčarenjem ljudi, ističući da postoje operativna saznanja da se prelazak migranata u BiH naplaćuje 700 evra, a za prebacivanje kroz cijelu BiH do 5.000 KM.

Stevanović je rekao da Koordinaciono tijelo podržava aktivnosti policije u Unsko-sanskom kantonu, ali da vrlo pažljivo motri da se ta kriza ne prebaci u Republiku Srpsku.

“Republika Srpska ne želi da dozvoli promjenu demografske slike. U Bihaću u školu već ide više od 150 djece migranata”, naveo je Stevanović.