U sukobu policije i prosvjednika, policija je bacila suzavac. Francuske vlasti, u strahu od nereda, odlučile su zatvoriti muzeje i turističke lokacije, uključujući Eiffelov toranj i muzej Louvre. Najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane. Proteste će osiguravati 89 hiljada policajaca, od kojih osam hiljada u Parizu.

Prosvjednici se pozivaju na ‘Četvrti čin’ – četvrti vikend prosvjeda i 51 zahtjev koji su iznijeli vlastima. Pokret je krenuo kao borba za niže cijene goriva, što su i postigli, no odmah se pretvorio u nešto puno više.

Unatoč nasilju i materijalnim štetama, osam od deset Francuza, odnosno 78 posto, smatra da mjere koje je najavila vlada ne odgovaraju očekivanjima ‘žutih prsluka’ i potpora im je na visokoj razini.

Francuska vlada brani i strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetaka pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama, nakon što su sudjelovali na nasilnim prosvjedima i blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja.

Francuski ministar unutarnjih poslova Edouard Philippe potvrdio je da je dosad uhićena 481 osoba, te da je 211 prosvjednika i dalje u pritvoru.