Za nabavku opreme i dezinfekcionih sredstava zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću saopšteno je da je, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, potrebno obustaviti rad školskih ustanova i zabraniti javna okupljanja od sutra do 30. marta, te sačiniti posebne planove rada u vanrednim okolnostima zdravstvenih ustanova.

Ove mjere i aktivnosti podrazumijevaju i izolaciju oboljelih u kućnim uslovima ili drugom adaptiranom objektu, te zabranu ulazaka stranim državljanima iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona – Kina, Južna Koreja, Iran i Italija.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo zaduženi su da preduzmu sve potrebne mjere na obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama u Srpskoj u ovom periodu.

Vlada je zadužila Ministarstvo, porodice, omladine i sporta Republike Srpske da preduzme mjere da bi sve sportske manifestacije bile održavane bez publike, te otkazane sve sportske aktivnosti djece do 15 godina.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaduženo je za to da u nadležnim zdravstvenim ustanovama Srpske budu sačinjeni posebni planovi rada u vanrednim okolnostima /poseban prostor, neophodna oprema i lijekovi, ljudski kapaciteti/.

Stacionarne zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite za smještaj lica i domovi penzionera zadužene su da do daljeg zabrane posjete.

Vlada Republike Srpske traži da nadležni organi na nivou BiH preduzmu mjere na sprečavanju ulaska stranih državljana u BiH iz zemalja zahvaćenih virusom – Kine, Južne Koreje, Irana i Italije, s tim da državljani Republike Srpske i BiH koji dolaze sa ovih područja moraju ići u obaveznu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nastaviće intenzivne kontakte sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Srbijom, Kinom i Ruskom Federacijom radi daljeg sprečavanja i suzbijanja pojave virusa korona u Srpskoj.