“U to su uključene i lokalne zajednice, a smatramo i da postoji interes i poslovne zajednice koja se u to mora više uključiti, dok turističke organizacije već vrše takve promocije u inostranstvu među našom dijasporom”, rekao je Trninić novinarima nakon sastanka na banjalučkom aerodromu na kojem je bilo riječi o promociji i značaju letova “Rajanera” sa ovog aerodroma.

On je izrazio zadovoljstvo što je za to interesovanje pokazao i dio Federacije BiH /FBiH/ koji gravitira Banjaluci.

Trninić je naglasio da za Srpsku nije cilj samo da počnu letovi i da se to smatra završenim poslom, već da je cilj da to traje, “a trajaće pod jednim uslovom – ako ima putnika”.

Ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković rekao je da bez ozbiljnog marketinškog pristupa ovom pitanju nema ni ozbiljne promocije ne samo aerodroma, nego i ostalih destinacija u Srpskoj, u čemu je potrebna sinergija svih aktivnosti i učesnika.

Gluhaković je naveo da je formirana i radna grupa jedne neformalne prirode u koju će predstavnike dati od Saveza opština i gradova Srpske i turističkih organizacija do poslovne zajednice, na čelu sa Aerodromom Banjaluka, koja treba da napravi plan promocije.

Napominjući da strani turisti mnogo više posjećuju zemlje koje imaju aerodrome, te da je za Srpsku cilj da je posjećuje što veći broj turista, Gluhaković je naveo da je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prošle godine taj broj “povećan u dvocifrenom postotku”.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Aerodroma Republike Srpske” Duško Kovačević je podsjetio da letovi kompanije “Rajaner” sa Aerodroma Banjaluka počinju krajem oktobr za tri destinacije – prema Brieselu, Štokholmu i Memingemu.

“Veoma smo sretni što imamo podršku resornog ministarstva i Ministarstva turizma u svim našim aktivnostima u vezi sa letovima ove kompanije i za nas je najbitinije da se obavi što adekvanije informisanje javnosti o tim letovima”, dodao je Kovačević.

On je naveo da ne raspolaže trenutno podacima koliko je prodato karata za letove “Rajanera” prema navedenim destinacijama, a da, prema informacijama koje je dobio od te kompanije, prodaja katara ide izuzetno dobro.

“Prema tim informacijama, karte za te letove mogu se naći i za 17 evra, znači i jeftinije od 19,99 evra, koliko je navedeno na njihovim promotivnim materijalima”, rekao je Kovačević.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević navela je da ova organizacija uveliko radi na promociji letova “Rajanera” sa banjalučkog aerodroma i smatra da je to veoma dobro, jer Banjaluka ima dosta toga da ponudi u turističkom sektoru.