Obnova Banskog dvora, uključujući i rekonstrukciju krova, finansirana je sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka.

Povodom završetka obnove ove kulturne ustanove, na platou ispred, 25. jula biće održan koncert proslavljenih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, uz pratnju simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije.

Simboličnim paljenjem ambijentalne rasvjete i koncertom svjetski priznatih muzičara, biće ozvaničen zavšetak obnove spoljašnjeg dijela Banskog dvora, u okviru najveće sanacije ovog zdanja unazad nekoliko decenija.

Foto: RTRS

Iz Gradske uprave najavili su da će ovim koncertom biti ozvaničena i predaja aplikacije Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, najambicioznijeg projekta iz oblasti kulture ikada pokrenutog u ovom gradu.

Svjetski priznate virtuoze klasične muzike na violini i moderne tradicije na mnogobrojnim instrumentima, Milenkovića i Trkulju, pratiće banjalučki simfoničari koje će činiti muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Јajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali za prestižnu evropsku titulu.

44 muzičara Banjalučke filharmonije, raspoređenina sceni u neobičnom omjeru 20:24 dodatno će naglasiti želju Banjalučana da baš za pet godina njihov grad bude ovjenčan laskavim naslovom Evropske prestonice kulture.

Spajajući samo na prvi pogled nespojivo, Banjaluka će predstaviti ne samo različite umjetnike i muzičke žanrove, već će i “novim” Banskim dvorom nastaviti da razvija nove kulturne sadržaje zacrtane u Strategiji razvoja kulture grada, kao jedinstvenog dokumenta u BiH, nastalog kao rezultat kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture.

Koncert će početi u 21.00 čas.