Time, kažu, odbacuju sve spekulacije i neistine, koje su dolazile od pojedinih političkih partija. Ističu da je trenutno isplaćena gotovo polovina agrarnog budžeta za ovu godinu.

Osim što je u ukupnom iznosu agrarni budžet u Srpskoj za 13 miliona KM veći od agrarnog budžeta Federacije, u Srpskoj se više pažnje posvećuje mjerama dugoročnog razvoja, odnosno podsticajima za nabavku poljoprivrede mehanizacije, nabavku sistema za navodnjavanje, te izgradnji skladišnih i drugih objekata, za šta se godišnje izvaja više nego duplo u odnosu na Federaciju.

“Veliki broj mjera u strukturi agrarnog budžeta ne postoji na teritoriji Federacije i proizvođači ih tamo ne mogu koristiti. To je već petu godinu dizel za koji izdvajamo preko sedam miliona maraka na godišnjem nivou, što proizvođači u Federaciji ne mogu koristiti, kao i sistem protivgradne zaštite koji postaje značajniji iz godine u godinu”, istakla je savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Gordana Rokvić.

Značajno su veća i sredstva za sistemske mjere, kojima se, kako kažu, štite poljoprivredni proizvođači u konkurenciji na domaćem i inostranom tržištu.

“Čitav niz drugih mjesta sistemske podršle koji ne ide direktno na račune poljoprivrednika, ali koji čine sistem u kojem oni djeluju i koji je jako bitan za njihovu konkurenciju na tržištu – kao što je zaštita zdravlja biljaka, zaštita zdravlja životinja za koju se na godišnjem nivou izdvaja dva miliona maraka, kontrola kvalitet mlijeka i drugih namjernica”, dodala je Rokvić.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da, iako je teško porediti agrarne budžete Srpske i Federacije, vidljiva je značajno veća podrška u agrarnom budžetu za biljnu proizvodnju, i to za oko 54 odsto, dok je podrška stočarkoj proizvodnji za oko 7 miliona veća u Federaciji, ali se kompenzuje regresiranim dizel gorivom.