Cvijanovićeva, koja je prisustvovala ovoj svečanosti u Kongresu SAD u Vašingtonu, naglasila je da je istorijsko savezništvo srpskog i američkog naroda potvrda da je moguće izgraditi dobre partnerske odnose u budućnosti.

Ona je istakla da je svečano obilježavanje stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće bilo prilika da se sa predstavnicima američke administracije razmijene iskustva i mišljenja o aktuelnim temama, ali i istakne položaj i značaj Republike Srpske u regionalnim okvirima.

Premijer Srpske naglasila je Vlada Republike Srpske opredijeljena da gradi dobre odnose sa SAD, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Svačanost su organizovali srpsko-američki kokus u Kongresu SAD, Ambasada Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Osim svečanog prijema, koji je ujedno bio i centralni događaj, ovaj značajni jubilej se obilježava nizom manifestacija koje se u glavnom gradu SAD održavaju do 28. jula, a Cvijanovićeva će, između ostalog, prisustvovati i svečanom prijemu u Karnegi instituciji za nauku koji, u njenu čast, sutra organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu.

Na Bijeloj kući se 28. jula 1918. godine prvi put zavijorila srpska zastava, kao znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svjetskom ratu.

Tadašnji američki predsjednik Vudro Vilson izdao je saopštenje američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno u gotovo svim uticajnim dnevnim novinama, a srpska zastava je podignuta iznad Bijele kuće, kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.