Na sastanku Čovića sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem i šefom diplomatije Marijom Pejčinović Burić u Zagrebu naglašeno je da su izmjene Izbornog zakona, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost.

Sagovornici su istakli da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Plenković, Burićeva i Jandroković čestitali su na “istorijskom izbornom rezultatu grupacije stranaka predvođenih Hrvatskim narodnim saborom na čelu sa Čovićem”.

“Sjenku na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor”, navodi se u saopštenju.

Tema razgovora bili su odnosi između dvije zemlje, političke prilike u BiH nakon opštih izbora i perspektive njenog evro-atlantskog puta.