Foto: Nicolas Genin

Posebnu pažnju u takmičarskom programu privlači novi Šazelov film “Prvi čovjek”, koji govori o Nilu Armstrongu, prvom astronautu na Mjesecu.

Kritičari i filmofili posebno izdvajaju filmove “Rim” Alfonsa Kuarona, “Favorit” Jorgosa Lantimosa, te istorijki spektakl “Peterlo” Majkla Lija.

Velika su očekivanja i od ostvarenja: “Sanset” Lasla Nemeša, “Balada o Basteru Stragsu” uvijek inovativne braće Koen, te film Julijana Šnabela o Van Gogu, kao i “Ubijanje” Šinja Cukamota.

Van konkurencije ove godine na uglednom Venecijanskom festivalu biće predstavljen dokumentarni film Emira Kusturice o bivšem urugvajskom predsjedniku Pepeu Muhiki /El Pepe, una vida suprema/.

Kusturica je do sada u Veneciji bio tri puta – za “Sjećaš li se Doli Bel?” dobio je “Zlatnog lava” za debitantski film, za ostvarenje “Crna mačka – beli mačor” nagrađen je za režiju “Srebrnim lavom”, dok je za film “Na mlečnom putu” dobio “Mladog lava”.

U ovom programu najavljeni su i filmovi “Pismo prijatelju u Gazi” Amosa Gitaja, “Akvarel” Viktora Kosakovskog, te “Sjenka” čuvenog Žanga Jimua.

Među klasicima, ove godine filmofili će moći ponovo da pogledaju filmove među kojima su “Oni žive” DŽona Karpentera, “Noćni portir” Lilijane Kavani, “Ulica srama” Kenjija Mizogučija i “Ubice” Dona Sigela.

U programu “Horizonti” biće prikazan kratki film mladog srpskog autora Dušana Zorića “Strano telo”.

Zvaničnom žiriju predsjedavaće poznati meksički fimski autor Giljermo del Toro.

Venecija se ubraja među tri najveće i najprestižnije smotre, uz Kanski i Berlinski festival.

Ovogodišnji Venecijanski festival trajaće do 8. septembra.