“Današnja agenda pokriva suštinski čitav svet, od Venecuele do Irana i od Zapadnog Balkana do odnosa sa Afričkom unijom”, rekla je Mogerini dolazeći na sastanak.

Prema ranijim najavama iz Brisela, očekuje se da će na današnjem sastanku ministri sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i ponovo naglasiti “neopozivu opredeljenost za evropsku perspektivu” regiona.

Šefovi diplomatija EU pokušaće da razmotre kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se što pre došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa od čega direktno zavise izgledi dve strane za napredak na evropskom putu.

Na dnevnom redu biće i Makedonija i očekivanja EU da se u Skoplju u celosti prihvati sporazum o imenu s Atinom, kao i očekivanja da posle oktobarskih izbora “u Bosni i Hercegovini budu formirani organi vlasti na svim ravnima i da se u BiH prvenstvo dâ reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU”.

Mogerini je uoči sastanak rekla da će šefovi evropskih diplomatija razgovarati i o situaciji u Azovskom moru tokom radnog ručka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom kome će preneti podršku EU teritorijalnom integrutetu Ukrajine.