“Dogovor je da budu uspostavljene zajedničke politike koje ne predstavljaju problem na nivou BiH, prije svega da obezbijedimo da politike koje ćemo voditi idu ka tome da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u EU i da ojačamo suverenitet BiH, otkazivanjem prisustva visokog predstavnika i stranih sudija Ustavnog suda BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da će se zajedno na svim nivoima zalagati za izradu novog Izbornog zakona BiH, koji bi trebalo da otkloni nedoumice i zloupotrebe koje su bile u prošlosti.

“Koordinisaćemo naše aktivnosti na kreiranju svih politika, pa i onih za utvrđivanje parametara za ekonomske politike, koliko BiH ima nadležnosti i koliko može BiH da ih sprovodi, ali isto tako na nivou entiteta i kantona”, istakao je Dodik.

On je izrazio želju da buduća saradnja omogući napredak na svim nivoima, pa i BiH, koja će funkcionisati u skladu sa Ustavom i činjenicom da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je napomenuo da će se saradnja SNSD-a i HDZ-a produžiti i u naredno vrijeme.

Čović je izrazio želju za nastavak i jačanje saradnje i ponovio da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog.

“Pitanje Izbornog zakona je ključno u BiH”, istakao je Čović.

On je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike u vezi sa ključnim pitanjima i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom.

Čović je poručio da se desetogodišnja uspješna saradnja dvije stranke nastavlja.

Delegaciju SNSD-a, osim Dodika koji je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

U delegaciji HDZ-a BiH bili su i potpredsjednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.