Foto: SRNA

Sastanku prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Na sastanku bi trebalo biti riječi o odluci Ustavnog suda BiH, prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ranije je saopšteno da je Ustavni sud BiH iz čisto političkih razloga proglasio neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske, a poručili su i da, prema Ustavu, BiH nema svoju imovinu, već ona pripada entitetima.

“Imovina pripada entitetima, osim ako su se u određenom slučaju o tome usaglasili entiteti”, rekli su u resornom ministarstvu.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.