Kongres se održava u Velikoj dvorani naroda u Pekingu i trajaće do 22. oktobra, preneo je Kineski međunarodni radio.

„Na Kongresu će biti rezimirani poslovi u proteklih pet godina, kao i važna dostignuća i iskustva koja je Centralni komitet KP Kine na čelu sa Si Đinpingom postigao predvodeći partiju, državu i narod u održavanju i razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri“, rekao je portparol kongresa Sun Jeli.

Biće napravljena i detaljna analiza o okolnostima u zemlji i u svetu, dodao je on.

Kongres kineske Komunističke partije održava se svake pete godine i okuplja oko 2.300 partijskih lidera, a uglavnom će biti održan iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da kongresu prisustvuju i bivši lideri, ukoliko im to dozvoli zdravlje.

Ugledni bivši lideri uključuju i devedesetogodišnjeg Đianga Cemina i njegovog premijera Cu Rongđija, kao i Hu Đintaoa, Sijevog neposrednog prethodnika.

Na ceremoniji otvaranja, koja će biti prenošena odloženo, Si će pročitati izveštaj, navodeći dostignuća partije u prethodnom periodu i predstaviti planove za narednih pet godina.

Na 19. kongresu partije uvodni govor je trajao tri sata i 24 minuta.

Na ceremoniji zatvaranja delegati će glasati za usvajanje izveštaja kongresa i amandmana na osnivački dokument partije.

Takođe će izabrati novi Centralni komitet koji ima oko 200 članova sa pravom glasa i oko 170 njihovih zamenika.

Što se tiče političkog i ekonomskog sistema, ne očekuju se značajne promene tokom trećeg mandata Si Đinpinga, navodi AP.

Kada je reč o spoljnoj politici, analitičari ocenjuju da će Si nastaviti da otvara Kinu prema svetu i izgradnju zemlje koja ne zavisi ni od koga.

S obzirom da će pred njim ostati izazovi vezani sa kovid, nastavak ekonomskog rasta, jačanje vojske i pitanje Tajvana, treći mandat bi mogao da mu bude najteži do sada, smatraju analitičari.