Na platou su bili postavljeni štandovi na kojima građani mogu da potpišu “Sporazum sa narodom”.  Okupljeni su nosili brojne transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “1244 razloga Kosova je Srbija” i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Protestna šetnja je krenula drugim putem u odnosu na prethodnih jedanaest subota – Uzun Mirkovom, pored Kalemegdana, Brankovom, ka Terazijskom tunelu, koji će, kako je najavljeno, izlepiti Vučićevim lažima, pa dalje pored Skupštine i RTS.

Kako javlja reporterka N1, ovoga puta na protestu nije bilo levog bloka.

sporazum s narodomIzvor: N1

Dragana Rakić je na protestu obavestila građane da je danas formirana Asocijacija slobodnih odbornika. Ona je podsetila da su odbornici bili od samog početka pod pritiskom SNS, da je do prekomponavanja vlasti došlo pritiscima, ucenama i pretnjama. Oni koji su rekli ne, do danas su mnogo toga pretrpeli, dodala je, navodeći da su bili izloženi pretnjama, pritiscima, ucenama, fizičkim maltretiranjima, pretnjama otkazima, medijskom linču…

“Večeras je sa vama 687 odbornika koji su rekli “ne” Vučićevoj diktaturi”, navela je. Kolika je cena toga, svako od nas zna, pogotovo oni koji dolaze iz malih sredina, jer je Srbija puna “malih Vučića”, istakla je.

Ne nasedajte na vlast da su svi političari isti, nismo isti, ima nas koji nećemo nikad odustati jer sloboda nema cenu, ima i nas koji smatramo da politika može da bude častan posao, dodala je.

transparentIzvor: N1

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Kraljevo.

Proteste “Jedan od pet miliona” podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika, advokata, Sindikat lekara i farmaceuta…

Građani su na prošlonedeljnom protestu mogli da potpisuju “Sporazum sa narodom”, koji su predstavnici 34 opozicione političke organizacije potpisali, a svojim potpisom garantovali su njegovo sprovođenje. Sporazum sa narodom, kako poručuje opozicija, nije koalicioni sporazum već most između građana na protestima i već postojećih ideja političkih stranaka i organizacija.