Foto: RTRS
Paradi su, osim državnog rukovodstva Srbije, prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, predstavnici institucija, veterani i drugi gosti.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas na impresivan način obilježen Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj.
“Još jedanput smo pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Vi ste ponos Srbije i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa vrlo dobro!”, istakao je Vučić.
Učesnici parade odgovorili su uzvikom: “Služimo Srbiji!”.
Prikaz osposobljenosti počeo je intoniranjem himne, pozdravom počasnoj četi Garde Vojske Srbije i raportom predsjedniku Republike, a zatim je uslijedio svečani defile pješadijskog ešalona, motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.
Poslije skokova sa visine od 2.000 metara pripadnika 63. padobranskog bataljona, uslijedio je defile pripadnika pješadijskog ešalona, u kojem su, između ostalih nastupili podešalon ratnih zastava Vojske Srbije koje su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je uslijedio podešalon vojnih veterana.
Nastupili su i pripadnici Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, veterani MUP-a, kadeti Vojne akademije, pripadnici Žandarmerije, podešalon konjanika, kao i pripadnici izviđačkih jedinica, Vojne policije kao i Specijalne brigade.
U defileu pripadnika vazduhoplovstva, proletjeli su helikopteri među kojima su bile letjelice “Mi-35” iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske Federacije, helikopteri MUP-a Srbije, helikopteri Vojske Srbije “Mi-8”, “Mi-17” i “gazela”.
U motorizovanom ešalonu prodefilovali su motocikli, kvadovi, borbena vozila MUP-a, “hameri” i modernizovana oklopna vozila Vojske Srbije, dok je u sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla samohodna haubica “nora”, kao i lanser raketa “oganj”.
Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom “neva” kojim su 199. godine oboreni avioni “F-117” i “F-16”, kao i sistemom “kub”, a predstavljeni su i savremena artiljerijska oruđa “šumadija”, “nora b52” i “alas”.
Prodefilovala su i oklopna vozila iz razvoja “lazar tri” kao i vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu “1500 plus”, tenkovi Vojske Srbije “M-84”, a veliki aplauz publike izazvao je prolazak ruskog modernizovanog tenka “T-72”, kao i aviona “mig 29”.

Parada je završena prikazom egzercira Garde Vojske Srbije i ocjenom predsjednika Srbije.