Građani će na prijevremenim izborima birati gradonačelnike Doboja i Trebinja i načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Biće otvoreno 321 biračko mjesto, a formirano je i 20 mobilnih timova.

Pravo glasa ima 170.892 birača. Na glasačkim listićima imena 30 kandidata. Najviše ih je za gradonačelnika Doboja – čak osam. Među njima, najveća je trka između nezavisnog kandidata Borisa Јerinića, koji ima podršku SNSD-a, i SDS-ovog Nebojše Šajinovića. O njihovoj sudbini odlučivaće 63.728 birača.

I 30.537 Trebinjaca sa pravom glasa u nedjelju će birati novog gradonačelnika. Za razliku od Doboja, grad na Trebišnjici u naredne nepune dvije godine vodiće SNSD-ov Mirko Ćurić ili Borjan Saša iz Koalicije Trebinje zaslužuje bolje.

Dva su kandidata i za načelnika Ribnika. 6.268 glasača biraće između Nikole Stojakovića iz Socijalističke partije i Nebojše Karaća iz SNSD-a.

U nedjelju će snage odmjeriti i šest kandidata za načelnika Bosanskog Petrovca, u kojem pravo glasa ima 6.664 građana. Četvoricu su kandidovale stranke SDP, SDA, SNSD i DF. Dva kandidata su nezavisna.

Načelnika opštine biraće i 2.941 građanin Bosanskog Grahova. Biraće između dva kandidata – Uroša Makića iz SNSD-a i nezavisnog kandidata Milorada Gligića.

Tri su kandidata u izbornoj trci za načelnika Bužima. 15.142 glasača odlučiće da li će to biti Mersudin Nanić iz SDA ili neko od nezavisnih kandidata – Nedžad Kudelić ili Izudin Bosnić.

I Drvarčani će u nedjelju na birališta. Njih 6.816 sa pravom glasa, za načelnika opštine biraće SNSD-ovu Dušicu Runić ili nezavisnog kandidata Darka Kajteza.

Izbori za načelnika biće održani i u Kaknju. Četiri kandidata mogu biti izbor 34.195 birača. Troje kandidata dolazi iz stranaka SDP, HDZ, SDA, dok je jedan kandidat nezavisan.

Iako su izbori za dva dana, čini se, jasno je ko će biti novi načelnik opštine Domaljevac-Šamac. To je HDZ-ov Stjepan Piljić, koji nema protivkandidata. Ostaje samo da to 4.601 glasač i potvrdi na glasačkom listiću.