Prilikom obilaska predsednik Srbije upitao je predstavnika kineske kompanije da li ima dovoljno radnika.

“Imamo preko 500 kineskih radnika, ukupno u Srbiji imamo oko hiljadu radnika”, odgovorio je predstavnik kompanije izvođača radova. Džang je kazao da na deonici Požega-Preljine ima 500 kineskih radnika i 200 domaćih.

“Mnogo gradimo auto-puteva, samo je pitanje imate li vi srpskih kompanija da angažujete na tome”, kazao je Vučić.

“Ljudi se brzo naviknu na auto-put. Neverovatno je da sada niko ne zna kojim putem bi došao do Niša da nema auto-puta. Ibarsku smo znali svi, a onda smo počeli da koristimo auto-put. Ovo do Požege je strašno važno. Samo brinem hoće li da imaju dovoljno radnika”, istakao je Vučić.

“Fruškogorski koridor važan je za Vojvodinu, istovremeno i zahtevan, sa izgradnjom najdužeg tunela u Srbiji”, kazala je nakon obilaska ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

CRBC je prva kineska kompanija koja je došla u Srbiju i pokazala svoj kvalitet, pridobivši naklonost srpske strane, dodala je.

“Mislim da ovim, kako je Crnjanski rekao, strmoglavo grabimo u budućnost za lakši, bolji i ugodniji život“, kazao je Vučić.

“Pomoću najdužeg tunela i najdužeg mosta, čitava Južna Bačka biće spojena sa srcem Sremskog okruga i biti na koridoru koji vodi i ka Hrvatskoj i ka BiH. Ovo će omogućiti brži i lakši prevoz“, rekao je i dodao “Ovaj projekat je vredan 606 miliona evra. Čim gradite mostove i tunele tu nema nečega jeftinog, ali danas Srbija to može i hoće da podnese, jer želimo da ostavimo budućim generacijama bolje puteve“, kazao je predsednik Srbije.

“Po ugovoru bi u maju 2025. godine trebalo da se završi Fruškogorski koridor, ali Džang je obećao do marta 2024. godine. Biće godinu dana pre, znate li vi šta to znači”, istakao je Vučić. “Za svako posečeno stablo zbog radova ovde idu dve nove sadnice, takav je dogovor sa CRBC-om”, kazao je Vučić.

“Ponosan sam na to što danas gradimo više nego ikada, samo Koridori Srbije grade danas oko 400 kilometara, što auto-puteva, što brzih saobraćajnica, Putevi Srbije još 200 kilometara“, dodao je.

“Idemo na plus sedam odsto”

“Posebno želim da naglasim da je Srbija u prvom kvartalu uspela da ostvari rast od 1,2 odsto iako smo planirali da imamo pad 1,3 odsto i verujem da možemo da idemo na plus sedam odsto”, istakao je Vučić. “Svaki taj procenat rasta znači rast plata i penzija, da je Srbija bogatija i uspešnija”, dodao je.

Predsednik Srbije rekao je kako očekuje da Srbija u prvom kvartalu ima rast BDP-a između 1,2 do 1,4 odsto, po čemu će jedino Francuska u Evrozoni biti ispred nas sa rastom od 1,5 odsto, ali uz mnogo nižu bazu od prošle godine u tom periodu.

“Za nas je drugi kvartal ključan jer smo planirali rast od plus 10 odsto, sada verujemo da možemo da imamo plus 11 odsto rast”, kazao je Vučić, objasnivši da je osnovica iz prošle godine mnogo niska jer je bilo zaključavanje tada. “Svaki procenat rasta nam smanjuje javni dug i donosi veće plate i penzije, za to se borimo“, dodao je.

Prema njegovim rečima 20,5 odsto nam je skočilo građevinarstvo u prvom kvartalu, taj sektor treba da bude naša glavna snaga tokom pandemije, dok je 3,7 odsto uvećana industrijska proizvodnja, a čak i sektoru usluga ide dobro.

Izgradnja Fruškogorskog koridora, auto-puta od Novog Sada do Rume dugog 47,7 kilometara, počela je danas.

Saobraćajnica će imati četiri trake od po 3,5 metra, bez zaustavnih traka, i spajaće auto-puteve ka Šidu i Subotici. Kroz Frušku goru biti probijen tunel dužine 3,5 kilometra i izgrađen most preko Dunava od 1,8 kilometara.

Vrednost projekta je 650 miliona evra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.

Planirano je da radovi budu završeni u roku od tri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime