Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u posmatranom periodu najviše migranata, njih 7.428, u BiH je došlo iz Pakistana, koji je u proteklom periodu bio pošteđen ratnih dešavanja, dok je iz naftom bogatog Irana stiglo 3.529.

Iako je, s obzirom na sve ono što se posljednjih mjeseci dešavalo oko Sirije, bilo logično očekivati da najveći broj migranata bude iz ove ratom zahvaćene i porušene zemlje, to nije slučaj, već je njih u BiH registrovano 2.768, a iz okupirane Libije 780.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin kaže da ovi podaci najbolje ilustruju da nisu tačne i utemeljene tvrdnje nadležnih vlasti sa nivoa BiH da je riječ o ekonomskim i ratom uzrokovanim migracijama.

“Ako se pogleda iz kojih zemalja dolazi najviše migranata i njihova struktura, onda je više nego jasno da tu nešto ne štima, te da se jedan broj migranata može dovesti u vezu sa terorizmom ili radikalnim islamističkim organizacijama”, rekao je Župljanin.

On je dodao da svi podaci ukazuju na to da je riječ o dirigovanim procesima zbog čega bi nadležne agencije iz BiH trebalo da “pod lupu” stave svaki ulazak, a posebno onih lica koja dolaze iz “neproblematičnih” zemalja.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić smatra da podaci Službe za poslove sa strancima nisu tačni i da je u BiH ušao mnogo veći broj migranata, više od 30.000, od kojih je deset odsto bezbjednosno interesantno zbog eventualnih veza sa terorizmom.

On smatra da je riječ o širem globalnom projektu, a koji za krajnji cilj ima islamizaciju Evrope.