Foto: Copyright World Economic Forum (www.weforum.org), www.swiss-image.ch [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons 

“Planiramo da u UN predstavimo našu inicijativu o priznavanju pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu kao svjetske baštine. Osim toga, predlažemo da se spomenici borcima protiv nacizma u svim državama proglase svjetskim memorijalima Drugog svjetskog rata. Nadamo se da će ova inicijativa uskoro biti usvojena”, napisala je Matvijenko na sajtu Gornjeg doma parlamenta.

Ona je rekla da je to od posebnog značaja sada kada se navršava 80 godina od početka Drugog svjetskog rata i 75 godina od pobjede u ratu.

“Moramo nastaviti da njegujemo istorijsku istinu, da je prenosimo sa koljena na koljeno i to u cjelosti, bez prikrivanja ili uljepšavanja”, napisala je ona.

Na današnji dan 1941. godine nacistička NJemačka napala je Sovjetski Savez čime je otpočeo Veliki otadžbinski rat koji je trajao do 1945. godine. Današnji dan se u Rusiji obilježava kao Dan sjećanja i tuge.

U Velikom otadžbinskom ratu, koji je trajao 1.418 dana, ubijeno 27 miliona građana Sovjetskog Saveza, uključujući 18 miliona civila i 8,7 miliona vojnika.

U nacističkim logorima je mučeno i ubijeno četiri miliona ljudi. Zarobljeno je oko 4,5 miliona vojnika i oficira Crvene armije, a od toga 2,5 miliona umrlo je ili ubijeno u zarobljeništvu, podsjeća TASS.