Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik više je puta izjavio za medije, kako su događanja na dan 30. 12. 2018. godine u Banjaluci prevršila svaku mjeru i da će podržati sve one koji smatraju da bilo kakvi prosvjedi u ovom gradu trebaju biti zabranjeni od strane policije i drugih državnih organa“, te nadodao, da “ovo nema nikakve veze s istinom i pravdom, ona se traži na drugom mjestu, a ne na ovaj način kako pokušavaju da urade gospodin Davor Dragičević i njegovi navodni sljedbenici”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vlasti u RS-u ranije su ustvrdili, da „opozicija koristi tragediju porodice Dragičević, kako bi nadomjestila izborni debakl, te da iza prosvjeda stoje strane zapadne sile, odnosno Velika Britanija. Predsjednik Milorad Dodik je oštro osudio pokušaj vandalizma i zloupotrebe skupa u organizaciji grupe “Pravda za Davida” koji nasiljem pokušavaju da ometaju sve druge građane u njihovim željama da na najbolji mogući način provedu praznične dane, naglašavajući, da je prekoračeno vrijeme za održavanje skupa, te pozvao da oni koji su remetili javni red i mir odmah zakonu budu privedeni.

Naime, dana 30. 12. 2018. godine, vlasti u RS-u su na zahtjev grupe „Pravda za Davida“ odobrile održavanje skupa/prosvjeda za vrijeme od 18 – 20 sati, ali je ovo vrijeme prekoračeno, a organizator se nije pridržavao zakonskih uputstava. Remećenje javnog reda i mira od strane grupe „Pravda za Davida“ nije manjkalo, usljed čega je počinjeno nekoliko krivičnih i prekršajnih dijela, a nakon prosvjeda usljedila su brojna uhićenja, kako je i priopćeno tada iz MUP-a RS-a.

Nakon što je MUP RS-a raspisao potjernice između ostaloga i za Davorom Dragičevićem, koji je predvodio proteste u nedjelju 30. 12. 2018. godine u centru Banja Luke, usljed kojeg je održavanja prosvjeda počinjeno više krivičnih i prekršajnih dijela, nakon toga Dragičeviću se gubi svaki trag. Misteriozni nestanak Davora Dragičevića nejasan je i policijskim organima u RS-u, a porodica razmišlja da prijavi nestanak Davora Dragičevića.

Prema saznanjima portala Dnevno.ba iz obavještajnih krugova, Davor Dragičević je po nalogu odlazeće američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack u noći na 30./31. 12. 2018. godine od strane stranih tajnih službi, koji su u noći 30. 12. 2018. godine boravili u Banja Luci, hitno iz Banja Luke prebačen u Sarajevo, odakle je dalje, po nalogu Maureen Cormack prebačen u jednu zemlju regije.

Prema daljnjim saznanjima portala Dnevno.ba, u Banja Luci je u noći održavanja prosvjeda, usljed kojih su izbili nemiri boravilo nekoliko stranih zapadnih obavještajnih službi, koji su trebali pružiti logističku i svaku drugu podršku članovima grupe „Pravda za Davida“ u zauzimanju i prisilnom svrgavanju najviših predstavnika vlasti u RS-u. Upravo je plan prebacivanja Dragičevića u jednu zemlju regije (nama poznatu) i bio to, da se njegovim misterioznim nestankom, optuži aktualna vlast u RS-u i forsira u medijima teza, da je „ vlast u RS-u ubila Davora Dragičevića“, s ciljem daljenje kompromitacije i diskreditacije RS-a i njezinih institucija, a što je ovakav plan postojao još u osmom mjesecu prošle godine. Da je ovo točno i da se ciljano ide u tome smjeru, pokazuju i medijski natpisi Slobodana Vaskovića s upitom: „Mile gdje je Davor“!

Dodik: „Htjeli su zauzeti institucije RS-a“!

Vlasti u RS-u više su puta za medije priopćavale, da je „cilj protesta urušavanje institucija RS-a“, ovoga puta, mora se priznati, od samoga početka vlasti su bile u pravu!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za „Alo“, da su„”Neki od njih organizovali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije Republike Srpske i da, po njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast”, rekao je Dodik za “Alo”.

Prema Dodikovim riječima, oni su nakon 30. 12. 2018. godine bili suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobjegli, kao što je i Davor Dragičević, što pokazuje da on bježi od saznanja da je prekršio zakon – ustvrdio je Milorad Dodik.

Podsjećanja radi, već prije šest mjeseci u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Maureen Cormack susrela se s Davorom Dragičevićem, a o čemu su razgovarali ostat će zauvijek tajna, ali ono što je evidentno jest to, da su nakon toga susreta, prosvjedi u Banja Luci bivali sve veći i učestaliji, a institucije RS-a (MUP RS-a) na udaru svjetskih medija, bez ijednoga dokaza, za smrt Davida Dragičevića okrivljene. Veoma je indikativno to, da u Sarajevu već tri godine Muriz Memić pravnu bitku zbog ubojstva svoga sina Dženana Memića vodi i pravdu za istoga traži, a da ga Maureen Cormak, unatoč nekoliko dopisa, koje je Muriz Memić istoj sa zamolbom za prijem slao, nikada nije pozvala niti se s tim u vezi ikada u javnosti oglasila.

Podsjetimo još jednom kako su mediji ranije objavili da se Davor Dragičević skrivao u veleposlanstvu Velike Britanije, a što su Britanci kasnije i demantirali.