Iako je bilo krajnje vrijeme da ambasadori javno priznaju i osude sarajevske kreatore razdora među narodima u BiH, zvaničnici Srpske kao i politički analitičari, nisu optimisti da će PIK misiju ispuniti!

Nakon neočekivane, kritičke reakcije Valentina Incka i dijela međunarodne zajednice u BiH, “profesionalni apelant” lider SDA Bakir Izetbegović “aterirao” jeste! I za manje od 24 časa – izričiti zahtjev za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska promijenio je u “mogući” zahtjev – na odgođeno vrijeme /za šest mjeseci/! No, to “bolno prizemljenje” nije ga amnestiralo!

Ruska ambasada kao inicijator vanredne sjednice PIK-a, ostala je ustrajna – preispitivanje, u Ustav utkanog imena Republike Srpske, moglo bi da izazove teške posljedice u BiH. Opasan je to pokušaj revizije Dejtona – obrazloženje je inicijative. Pa će 10 ambasadora sutra u poslijepodnevnim časovima, zajedno za sto – da razmotre Izetbegovićevu revizionističku “ideju”. Iz Srpske poruka – krajnje vrijeme jeste da OHR i PIK zauzmu realan stav, da kažu ko u BiH “podiže” temperaturu i uništava i ono malo šanse što je preostalo za unutrašnji dijalog.

– Mnogo tema koje domaći političari izabace u eter su često isprodukovani, motivisani, podstaknuti ili inicirani, odgovorno to tvrdim, od strane pojedinih stranaca, pa tako me ne bi iznenadilo da je skoro pa svaka inicijativa koja se pokreće u okviru Federacije zapravo rezultat dogovora lokalnih bošnjačkih partija sa strancima, pojedinim naravno – smatra predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Da su “apelant” Izetbegović i SDA decenijski miljenici Incka i zapadnih ambasada, zvaničnici Srpske ne zaboravljaju. I od sjednice PIK-a, mnogo ne očekuju.

– Da je OHR htio da bude ravnopravan i jedinstven u tom nekom svom kontinuitetu, onda je morao da kaže da je to antiustavno i antidejtonski. On to nije rekao. Јa bih volio da se ukine Savjet za implementaaciju mira, jer je on ionako vandejtonska i vanustavna kategorija. Hvala, naravno, svima onima koji su reagovali, ali odavno mi u to ne vjerujemo i odavno sam prestao da čitam njihova saopštenja – kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

I predsjednik republičkog parlamenta potcrtao je stavove iz Srpske. Nedeljko Čubrilović je šefici Kancelarije OHR-a u Banjaluci Mariani Berec jasno stavio do znanja da se ni na koji način ne može osporiti postojanje Republike Srpske. Pa ni preispitivanjem naziva. Istovjetni i stavovi i očekivanja političkih analitičara. Niti je rušilačka Izetbegovićeva ideja provodiva, niti će zapadni ambasadori dozvoliti da adekvatna sankcija bude izrečena. Rezultiraće vanredna sjednica, prognoziraju, uobičajenom frazologijom o podršci Dejtonskom sporazumu. I pozivima na smanjenje tenzija, stabilnost, mir, ubrzanje reformi…

– Vrijeme je da se urazume oni koji u Sarajevu izazivaju nesreću, jer ta nesreća će se kao bumerang vratiti njihovom narodu – ističe Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Analitičar Žarko Papić ne očekuje konkretne rezultate sutrašnje sjednice, ali smatra interesantnom činjenicu da je sjednica sazvana povodom pogrešnog poteza SDA.

– To daje jasne naznake da oni više nisu miljenik međunarodne zajednice – smatra Papić.

I kako god da se završi sjednica PIK-a, ostaće zapisano, da revizionista Bakir Izetbegović pokušava da reividira ne samo Ustav i međunarodni mirovni sporazum, već istorijske činjenice i potpis i amanet – oca Alije . I to u jeku krize koja nezaustavljivo drma Federaciju.