Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovnišva, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamjenik komandanta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivzračne odbrane, komandant eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno dejstvo 7. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno četvoro djece i šestoro odraslih, piše Politika.

Od posljedica rasprkavajućeg dejstva ubojnih sredstava smrtno su stradali Darinka Drča (68) i njen unuk Јovica Drča (6), Mirjana Dubajić (21), rođeni brat i sestra Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko Vuković (13), Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko Stelja (72) i Milka Kovačević (83), a teže je i lakše ranjeno oko 50 civila, među njima i djeca.

Beogradski advokat Dušan Bratić podnosi kao dokaz i transkripte sa Brionske sjednice iz kojih je, kako kaže, jasna genocidna namjera.

Na Brionima je 31. jula 1995. godine održana sjednica proširenog sastava Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, kojoj je predsjedavao vrhovni komandant Franjo Tuđman.

Razmatran je operativni plan “Oluja 95”, a transkripti sa te sjednice su objavljeni poslije preslušavanja audio zapisa u Haškom tribunalu, na suđenju Gotovini i Markaču, navodi Bratić.

Tuđman je tada rekao da treba nanijeti “takve udarce da Srbi praktično nestanu”.

“Postavlja se pravničko pitanje da li se ta zapovijest Franje Tuđmana odnosila na srpske vojne snage ili na Srbe kao populaciju na tim prostorima. Kasnije izjave na toj sjednici rasvjetljavaju da se ta zapovijest odnosila i na vojsku i na civile”, rekao je Bratić za Politiku.