Branko Petrić predsjednik CIK-a na današnjoj konferencije za medije pozvao je sve građane da prilikom izlaska na izbore ponesu važeći dokument jer će samo tako moći glasati. Svaki glasač će glasati samo jednom.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve političke aktivnosti.

“U nedjelju 7. oktobra mjesta za glasače se otvaraju od 7 sati i biće otvorena do 19 sati. Nadam se da će se sva birališta zatvoriti u 19 sati. Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve političke aktivnosti, bilo koga”, kazao je Petrić i dodao:

“Svi glasači će morati sa sobom ponijeti važeči identifikacioni dokument, pasoš, LK ili vozačku dozvolu.”

Petrić je još jednom pozvao građane koji su upisani u birački sprisak da provjere gdje glasaju.

“Pozivam birače koji su upisani u birački spisak da provjere da nije bilo kakvih promijena. Moguće je provjetiti stanje na web stranici ili slanjem sms poruke. Mnogi su građani mimo njihovog znanja odjavljeni sa svog mjesta i prijavljeni da glasaju u inostranstvu, trebaju da dođu na mjesto gdje su glasali jer će se naći rješenje da glasaju. Paketi koji su sa njihovim imenom poslani vani i vratili se to će biti elliminisano. Svaki glasač će glasati samo jednom”, istakao je on.

Predsjednik CIK-a kazao je da se do jučer vratilo 47 000 koverata, od toga 6000 neuručenih. Petrić je istakao da će biti otvoreno 5794 biračkih mjesta i 314 mobilna tima.

Od ove godine ima poboljšanja kada je u pitanju glasanje naših građana u DKP-u.

Petrić je istakao da je CIK nadležan za akreditovanje međunarodnih posmatrača kao i domaćih posmatrača dok su opštinske i gradske komisije nadležne za stranačke posmatrače.

“CIK je izdao dozvolu za 1.000 i više stranih posmatrača. Bit će više od 60.000 stranačkih posmatrača. CIK je uradio sve što se od njega očekuje i što je propisano zakonom. Nema nikakvih kašnjenja, nezakonotistositi niti onoga što nije urađeno. Očekuje se poštovanje pravila od svih građana BiH ali i gostiju koji imaju ulogu u izbornom preocesu”, zaključio je Pertić.