– Ovdje se ne govori o vitalnom nacionalnom intersu, već o entitetskom interesu teritorije sa koje je on izabran – rekao je potpredsjednik NSRS Milan Petković.

Petković je, gostujući u Јutarnjem dnevniku RTRS, dodao da se ovdje ne radi o zaštiti srpskog nacionalnog interesa, već o interesu Republike Srpske.

U tom slučaju Parlament Republike Srpske danas može da usvoji izjavu člana Predsjedništva Milorada Dodika i da proglasi štetnom po Srpsku odluku Predsjedništva BiH ili da je ne usvoji, čime će ona stupiti na snagu, rekao je Petković i naglasio da u posljednjem slučaju nije samo preglasan predsjedavajući Dodik, već i 320.000 glasova iz Republike Srpske koje je dobio na izborima.

– Ovdje nije preglasan ni Srbin, ni Milorad Dodik, već većina iz Republike Srpske koja ima svog predstavnika u Predsjedništvu BiH – rekao je Petković.

Kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, on je naglasio da ulazimo u otvoren i bespotreban sukob sa članicom EU – Hrvatskom, jer je izgradnja tog mosta počela, kako je rekao, mnogo ranije.

– Rasprave o izgradnji mosta su počele prije 12 godina, i mi danas opet imamo naknadnu pamet i donosimo zaključke kojima ulazimo u sukob sa Hrvatskom. Ne može interes Srpske biti da se uđe u sukob sa susjednom državom – naglasio je Petković.

Dodao je da je preglasavanje u Dodika u Predsjedništvu BiH loša praksa.