Foto: SRNA

Piše: Miro Pejić

Živopisni kanjon rijeke Drine i akumulaciono Perućačko jezero na toj rijeci postaju privlačna i izazovna destinacija za sve veći broj turista, a posebno avanturista.

Da je to tako, Srni su potvrdili direktor Turističke organizacije ove opštine Bojan Pejić i direktor Nacionalnog parka /NP/ “Drina” Radomir Pavlović.

Litice jedinstvenog kanjona Drine po kojima brste divokoze privlačne su za alpiniste, ljubitelje ekstremnih sportova, paraglajdere, planinare, ronioce, kao i za one koji vole jedrenje, plivanje i ribolov.

Kanjon Drine zanimljiv je i za biologe i istraživače flore i faune jer je tu stanište endemične Pančićeve omorike, zatim mrkog medvjeda i divokoza iznad kojih nadlijeću bjeloglavi supovi.

Šume iznad kanjona bogate su različitim vrstama gljiva i divljači, te se vezuju za posebno lovište “Sušica”. U okviru tog lovišta su i staništa ljekovite ive trave, te velike površine na kojima uspijeva borovnica.

Interesovanje turista za boravak, odmor ili druge aktivnosti na Perućačkom jezeru iz godine u godinu se povećava i svakog ljeta tu kampuju ili u obližnjim kućama i vikendicama ljetuju stotine ljubitelja ove rijeke i čiste prirode. Međutim, zbog nepostojanja smještajnih kapaciteta na ovom jezeru najzastupljeniji je izletnički turizam koji ne donosi prihode ili su oni minimalni.

PAKET TURISTIČKE PONUDE – KRSTARENJE, PLANINARENJE, BERBA LJEKOBILJA, LOV…

Foto: SRNA

Zbog toga se pristupilo izradi programa, odnosno paketa turističke ponude sa mogućim sadržajima, odnosno za izbor jedne od ponuđenih opcija i sadržaja za posjetioce.

Taj paket će, između ostalog, nuditi višednevne pansione uz sadržaje krstarenja jezerom i Drinom do ušća Žepe i Andrićgrada u Višegradu, zatim jedrenja, škole plivanja, ronjenja, alpinističke vježbe, pješačenja uređenim planinarskim stazama, razgledanje prirodnih ljepota, berbu ljekobilja, lov, ribolov, upoznavanje sa kulturno-istorijskim sadržajima i objektima, te kupanje i odmor na jezeru u ljetnoj sezoni.

Tradicionalna “Pančićeva regata” na ovom jezeru, jedina u BiH koja se vozi uzvodno, kao i još neke manifestacije biće sastavni dio ponude ove turističke destinacije u okviru NP “Drina”, koji nudi mir i odmor u čistoj prirodi, daleko od uličnih gužvi i buke automobila.

A priroda oko ovog dijela toka Drine, sa obje njene strane, izuzetno je čista jer je riječ o skoro nenaseljenom području, bez industrije i zagađivača.

Sa desne strane je NP “Tara” u Srbiji, a na lijevu obalu naslanja se NP “Drina”, čiji zaposleni preduzimaju aktivnosti da urede prostor i stvore uslove za prihvat i boravak većeg broja turista.

OBILJEŽENO 25 KILOMETARA PLANINARSKIH STAZA

Sa tim ciljem prošle jeseni je uređena i obilježena planinarska staza od Klotjevca do Bijelih Voda i dalje do Stublića u dužini od 25 kilometara. Riječ je o veoma izazovnoj stazi koja pruža mogućnost predivnog pogleda na kanjon Drine, plato planine Tare i uživanje u tim prirodnim ljepotama.

Plaža Oštrika i ostale uz Perućačko jezero u srebreničkoj opštini su svakog ljeta pune, ali ovdje nedostaju prateći sadržaji, a to je mogućnost smještaja većeg broja turista i organizovanje njihove ishrane.

SREDNJOVJEKOVNI GRADOVI, STEĆCI I “RIMSKI MUNICIPIJUM”

Foto: SRNA

U blizini su stari srednjovjekovni gradovi Klotjevac i Đurđevac, više nekropola stećaka, među kojima je najveća Zlatovo kod LJeskovika, a svega nekoliko kilometara udaljeno je rimsko arheološko nalazište i sadržaji Arheološkog muzeja “Rimski municipiujum” u Skelanima i manastir Karno.

Za one koji vole srednjovjekovne građevine i vjerski turizam postoji mogućnost obilaska tvrđave despota Stefana Lazarevića iznad Srebrenice, kao i posjete i prisustva službi u Manastiru Svete Trojice iz 1242. godine u Sasama kod Srebrenice.

Pavlović kaže da područje Nacionalnog parka i cijela opština Srebrenica raspolažu prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim sadržajima koji se ne valorizuju u turističkom smislu.

“Zadatak i cilj ove ustanove je da se to promijeni i da stvori uslove da se ti potencijali pretvore u turističke kapacitete sa određenim sadržajima koji će donositi prihode srebreničkoj opštini i Nacionalnom parku, te omogućiti zapošljavanje i ostanak stanovništva na ovom, izuzetno rijetko naseljenom prostoru”, pojašnjava Pavlović.

On kaže da im je prioritet obezbjeđivanje smještajnih kapaciteta.

“Sklopićemo ugovore sa zainteresovanim mještanima koji imaju uslove za prijem i boravak turista, kao i za otkup prehrambenih proizvoda koje proizvode na organski način na prostoru Nacionalnog parka, a na proljeće nastaviti sa građevinskim aktivnostima da bi pripremili objekte za prijem gostiju”, pojašnjava Pavlović.

Pavlović tvrdi da će do ljetne sezone imati osposobljen objekat bivše škole u Klotjevcu za prijem i višednevni boravak turista uz organizovanje ishrane, a da će graditi i bungalove i postaviti kamp naselje za kojim svake godine postoji interesovanje.

Tvrđava Despota Stefana Lazarevića/Foto: SRNA

NEKADA 90.000 TURISTA I TRI MILIONA DOLARA PRIHODA – MOŽE LI PONOVO?

Srebrenica je, prije posljednjeg rata, uz Ilidžu, Banju Vrućicu i Fojnicu bila jedno od najpoznatijih i najposjećenijih banjskih lječilišta u BiH, godišnje je ugošćavala oko 90.000 turista i bilježila prihod od tri miliona dolara.

Sa prestankom rada Banje “Guber” prije dvije decenije, Srebrenica je nestala sa turističke mape iako posjeduje bogate prirodne i istorijske potencijale za razvoj turizma.

Foto: SRNA

PLANSKI RAD I BRIGA O OČUVANJU ČISTOĆE JEZERA I DRINE

NP “Drina” formiran je 2017. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske i cijelom površinom /6.315 hektara/ pripada području opštine Srebrenica.

Sa početkom rada NP “Drina” počinje planski rad i briga o očuvanju čistoće jezera i Drine, kao i cijelog područja koje obuhvata, ali i organizovanog pristupa razvoju turizma na ovom području.

Očekuje se da za nekoliko godina ova destinacija na Perućačkom jezeru postane prestižna i izuzetno posjećena, te da donosi prihode i ustanovi i lokalnom stanovništvu, ali i opštini Srebrenica.