– Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono sigurno ne može da se osloni na istorijske tokove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija – rekao je Perišić Srni, komentarišući nastojanja bošnjačkih lidera, prije svega Izetbegovića da poistovijeti borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa borbom Armije BiH u građanskom ratu u BiH devedesetih protiv Srba.

On je rekao da Izetbegovićeva izjava iz ugla istoričara ne zaslužuje komentar, osim da se konstantuje da je riječ o nečemu što nema uporište u istorijskim saznanjima i tokovima.

Perišić je istakao da se istorija uči iz naučnih izvora, a ne iz političkih izjava, ukazavši da je istorija veoma opasna ako se ne razumije.

On je naglasio da je očigledno riječ o Izetbegovićevom nerazumijevanju, ali i činjenici da je u pitanju isključivo izjava sa političkim motivima i političkim ciljem.

– Najopasnije je kada istoričari i političari zamjene svoje uloge, pa tako političari tumače istoriju, a istoričari projektuju politička rješenja. To upravo čini Bakir Izetbegović – istakao je Perišić.

On je dodao da Izetbegović pokazuje da nema potencijala potrebnog da na jedan sveobuhvatan način razmišlja o tome šta se dogodilo na prostoru bivše Јugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka, u kojem kontekstu, ko je sve uticao na to i kako je počelo, što su kompleksna pitanja.

– To je toliko kompleksna tema da će se u budućnosti istoričari sigurno decenijama baviti tim pitanjima, ali na jedan naučni način, koji podrazumijeva i arhivsku građu. Rano je još za tako neke olake izjave – rekao je on.

Prema njegovim riječima, povezivanje onoga što se dešavalo u BiH devedesetih godina prošlog vijeka sa antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu predstavlja vještački pokušaj da se događajima sa kraja vijeka da neki ton događaja koji su bili aktuelni sredinom 20. vijeka.

– To samo pokazuje stepen neodgovornosti čovjeka koji bi morao daleko odgovornije da razmišlja, između ostalog, i o onome u čemu je bio učesnik, svjedok i savremenik i onoga što je bio Drugi svjetski rat, ko se tu i zašto borio, koje su bile ideologije, kako je izgledao svijet u to vrijeme i kakav je nastao na rezultatima tog rata, a kako se na kraju 20. vijeka taj svijet urušio i kakve posljedice donio – ocijenio je Perišić.

Perišić je rekao da su većinu u antifašističkog pokretu u tadašnjoj Јugoslaviji činili Srbi, i to su nesporne činjenice, ali da stav o tome nekoga ko je sljebenik onih koji se nisu mnogo obazirali na činjenice i ranije, ne iznenađuje.

– To su razmišljanja koja su kratkog daha, traju jedan dan, imaju neki politički trenutni cilj i teško ih je komentarisati iz ugla istoričara – rekao je on.

Perišić je dodao da bi bilo dobro da Izetbegović sjedne i napiše jednu studiju o tome, kako i na osnovu čega nekoga smatra agresorom, te ocijenio da je izjava data sa političkim ciljem za one koji slijepo slušaju ono što kaže neko ko nosi prezime Izetbegović.