Patrijarh Irinej
Foto: SRNA

“Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života”, rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.

Kako je prenela je Informativna služba SPC, patrijarh je rekao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci “pa smo posle 500 godina uspeli da ga vratimo”, a kako je dodao “u poslednje vreme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vodja”.

“To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti verni pomoćnici, ako se budemo trudili”, rekao je patrijarh Irinej.

Kako je patrijarh još dodao, “ako želimo da u ovome svetu imamo kao narod neko mesto”, treba “da budemo jedno”.

“To jedinstvo se temelji u dobru, jer u suprotnom nije utemeljeno i ne traje. Danas nam je ono potrebno, umesto podela i svadja koje ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi veru kao temelj svih vrlina”, naveo je patrijarh Irinej.

Kako je rekao, “bez vere smo kao pojedinci ništavni, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima”.

“Jedinstvo se ostvaruje kroz ljubav, pa se molimo Gospodu da nam ovu vrlinu daruje u svetu punom duboke mržnje. Hladjenje ljubavi prema Bogu ima za posledicu mržnju ljudi jednih prema drugima”, naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju sa arhijerejima tokom zasedanja Sabora koje je u petak započelo u manastiru Žiča, a trebalo bi u subotu da bude nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.