Iz “Privrednika” je saopšteno da je sadašnji patrijarh Porfirije i za vrijeme svog službovanja u Zagrebu, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, uvijek podržavao i pomagao rad ovog društva i njihove stipendiste.

– To se, evo, nastavlja i s najvišeg trona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. “Privrednik” je društvo koje je tradicionalno, od svog osnivanja u Zagrebu 1897. godine, bilo vezano za Crkvu. Zato smo posebno radosni da patrijarh prepoznaje našu misiju i ohrabreni ćemo nastaviti da ustrajemo u našem radu”, navodi se u saopštenju.

Iz “Privrednika” navode da je ova najstarija živuća organizacija Srba u Hrvatskoj, u protekloj školskoj i akademskoj godini stipendirala ukupno 80 talentovanih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz zapuštenih i ekonomski nerazvijenih krajeva.

– Uoči početka nove školske i akademske godine, kao i do sada, intenzivno prikupljamo sredstva za stipendiranje talentovanih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna ili oko 700 evra, a za studenta 10.000 kuna ili oko 1.300 evra – dodaje se u saopštenju.

Ove godine, u svrhu prikupljanja sredstava za stipendiranje, društvo je pokrenulo i javnu kampanju “Oslonac mladima” u koju su se već uključile poznate javne ličnosti kao što su muzičar Momčilo Bajagić, glumci Goran Bogdan, Voja Brajović i Svetlana Bojković.