– Sabran na molitvu za postradale u nečovječnoj i protiv-pravnoj agresiji najveće vojne sile u istoriji u najnesrazmjenijem sukobu, u najnesrazmjernijem odnosu snaga na bojnom polju otkako je svijeta i vijeka. Na današnji dan 1999. godine u istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba i počela su prva razaranja naše divne otadžbine i imovine kao i naših života. Ubijen je prvi Srbin Radovan Medić, prvi od više stotina ubijenih i ranjenih – rekao je Patrijarh ma obilježavanju Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Јugoslaviju koji je održava u Somboru.

Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, kaže patrijarh, ali i čitavom svijetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumijevanje.Foto: predsjednikrs.netFoto: predsjednikrs.net

– Svijest o tome da mjesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara – naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da u Evropi traje vojni sukob koji prijeti da u svoj vrtlog uvuče čitav svijet.

– Molimo se da se tamo gdje se vodi rat, prestane oružje koje sije smrt i proliva nedužna krv – poručio je patrijarh.

Gradimo i čuvajmo najpre božji mir u sebi, kaže patrijarh Porfirije, pa ćemo onda moži da se mirimo i sa drugima, sa našim bližnjima, prijateljima, kolegama, svima, a onda ćemo moći da budemo istinski blagovijesnici mira.

– Molimo se i borimo se da se naša stradanja ne ponove ni nama niti bilo kome drugome. Istrajmo uporno na putu razgovora, dijaloga, koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumijevanje među ljudima. Ali ne prihvatajmo ultimatume ili ucjene po bilo koju cijenu. Ultimatume koji podrazumevaju poklanjanje i odricanje od sebe i svoga – kazao je patrijarh.

Ako se ovde opet pokrene spirala zla, kaže patrijarh, nema sumnje i nisu potrebni argumenti da ćemo svi biti potpuni gubitnici.