Foto: SRNA
Patrijarh Irinej je naglasio da se vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika i to ne što nisu mogli da čuju već nisu željeli.
“Oni koji je trebalo da propovedaju ljubav među narodima, oni su mačem i nožem činili zločinačka dela”, rekao je srpski patrijarh poslije parastosa koji je služio srpskim žrtvama ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.
Patrijarh Irinej je istakao samo Bog zna koliki je broj onih koji su umoreni u najstrašnijim mukama.
“Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milion”, rekao je patrijarh.
On je poručio da osveta ne smije da bude predmet razmišljanja, jer je srpski narod hrišćanski, pravoslavni, koji sluša Božije zapovijesti i trudi se da ih koliko može ispuni.
On je ponovio da samo Bog zna koliko je stradalo srpskog, jevrejskog i romskog naroda, te podsjetio da su i oni koji su objektivnije posmatrali i bavili se ovim problemom, a bilo je tu i poštenih Nijemaca, tvrdili da je samo u Jasenovcu i u Gradini stradalo najmanje 700.000 nedužnih duša.

Prema njegovim riječima, Hrvati vole da se hvale Nikolom Teslom kao svojim naučnikom, a samo iz njegove porodice je ubijeno više od 80 članova i takvih porodica nije bio mali broj u srpskim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime