Patrijarh Irinej
Foto: SRNA

Srpski patrijarh obratio se narodu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Klirvoteru na Floridi.

On je napomenuo da je nekada živio i radio u Crnoj Gori, u vremenu kada crkve nisu bile samo prazne već su bile pretvorene u štale za ovce, koze i druge životinje, ali da je danas drugačije.

– Ta vjera, koja je bila potisnuta u njihovom životu, sada se razbudila i raspalila u duši crnogorskog naroda – istakao je srpski patrijarh.

On je okupljenima poručio da ne zaborave ni Kosovo i Metohiju, srpsku svetu zemlju, koja je za Srbe srpska Palestina i srpski Јerusalim, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

– Sve što je veliko i vredno tamo je poniklo. Danas moćnici i moćne sile ovog sveta žele da to otmu od nas. I ono što je najtragičnije, traže da im sami to poklonimo. Koji pametan čovek to može da učini? Da poklonimo sebe, da budemo robovi drugih? – upitao je srpski patrijarh.

On je dodao da se nada u Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji počiva u svom manastiru u Dečanima, “u mnoge sarkofage patrijaraha i arhiepiskopa srpskih u Pećkoj patrijaršiji i više od hiljadu svetinja koje su ostale i pored mnogih rušenja, paljenja i stradanja njihovih” da će Kosovo biti sačuvano.

Govoreći o tome šta se dešava u otadžbini i u svijetu, patrijarh je rekao da je, nažalost, došlo vrijeme da su mnogi ustali protiv Hristove istine i čine ono što “nije ni Bogu ni nama milo”.

– Danas mnogi propovedaju neke svoje istine, ali to su istine ljudske, a ne Božije. Budimo vjerni svojoj Crkvi i veri, iako često i stradamo u ovome životu radi te istine, Gospod će nagraditi za taj trud što smo ostali verni Njegovoj istini i crkvi – naveo je patrijarh Irinej.

On je pozvao Srbe da u životu slijede divne primjere velikih ličnosti iz srpske istorije, te ponovio molbu Srbima u Americi da čuvaju vjeru pravoslavnu i nasljeđe, dobijeno kroz tu vjeru, kao i da opravdaju svoje hrišćansko ime i budu vjerni Hristovoj crkvi i jedinstvu u toj crkvi.

Patrijarh je napomenuo da Srbi, kao mali narod da bi opstao u ovom svijetu koji “u zlu leži”, moraju biti “u dobru” i “u istini” koju je Bog otkrio, te da zato budu ponosni i radosni što su članovi jedne Hristove crkve.

– Nikada ne zaboravite da ste deo toga naroda. Ma gde živeli mi smo u jedinstvu duhovnom. Čuvajte svoje divne običaje, čuvajte krsnu slavu, čime se razlikujemo od drugih pravoslavnih hrišćana. Mi vas očekujemo u Srbiji i srpskim zemljama. Očekujemo da se vratite tamo odakle ste došli. To je molba cijelog srpskog naroda i naroda srpskih zemalja – istakao je srpski patrijarh.

Liturgiji su sasluživali episkopi istočnoamerički Irinej, novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, šumadijski Јovan, zapadnoamerički Maksimom i buenosajreski i centralno-južnoamerički Kirilo, uz veliki broj sveštenika iz svih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj, Srednjoj i Јužnoj Americi.

Domaćin liturgije episkop istočnoamerički Irinej je poručio da su svi Srbi u Americi željni jedinstva Crkve.

– Ovo je punoća naše Crkve ovde u Sjevernoj, Srednjoj i Јužnoj Americi. Vaša svetosti, dajte nam onu željenu kap jedinstva Hristove svete Crkve kao što ste nam to dodijelili na današnji dan kroz sveto pričešće iz svetog putira – rekao je episkop istočnoamerički.

On je dodao da su, pričešćujući se iz jedne čaše i od jednoga hljeba, danas pokazali i dokazali da su zaista sljedbenici Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog i prosvetitelja, a da je patrijarh Irinej njegov dostojni nasljednik i nasljednik velikog prvog srpskog patrijarha Јoanikija.

– Došli ste ovde, kao svoj među svojima, da nas poučite, da nas čvrsto držite za ruku i da nas vodite kroz taj svetosavski svet i kroz ovu tamu ka svetlosti Hristovog vaskrsenja i Njegovog carstva nebeskog – naveo je episkop Irinej.