– Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, samo sa Kosovom i Metohijom jeste ono što je bila i što treba da bude – istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je rekao da je Kosovo i Metohija, pored svega što se čini da se zadrži u okviru Srbije kao Sveta zemlja, kao Јerusalim, kao Palestina, najsvetija srpska zemlja i da najviše vjeruje da će ga sačuvati mošti svetitelja koje tamo počivaju kao što su to vijekovima činile.

Patrijarh Irinej je istakao da će Gospod ostaviti Kosovo i Metohiju u srpskim rukama zbog molitava svetitelja i stradanja srpskog naroda za Kosovo.

– Kosovo se nalazi u jednom velikom iskušenju, Gospod je dopustio da se desi ovo što se desilo. Ako bacimo pogled na našu bližu i dalju prošlost vidimo da je ovo Gospod dopustio radi našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji i kosovskim svetinjama. Nismo umeli da cenimo veličinu i značaj svetinja, pa smo se lakomisleno odnosili prema njima – rekao je patrijarh u besjedi.

Prema njegovim riječima, zato je Gospod dopustio da srpski narod postrada i da time doprinese molitvama da Gospod pogleda na svetu srpsku zemlju i ne dopusti da zajedno sa svetinjama dođu u ruke nekog drugog naroda koji Hrista ne znaju niti znaju da cijene srpske svetnje i njihovu vrijednost.

Patrijar Irinej, koji od sinoć boravi na Kosovu i Metohiji, rekao je da je čast tu biti i da je dužnost očuvati srpsku zemlju.

– Časno je podnositi stradanja, pa čak i smrt, za ove svetinje, jer znamo kada život položimo za ono što je sveto, što je veliko i vredno pred Bogom, da to nije izgubljen život, već da će Gospod nagraditi – naglasio je srpski patrijarh.

On je srpskom narodu na Kosovu savjetovao da budu postojani i dostojni svoje istorije, da čuvaju svetinje, te istakao da se sav srpski narod, ne samo u Srbiji, već raseljen širom svijeta moli za očuvanje Kosova i Metohije.

– Niste sami, sa vama je ceo srpski narod i čini i činiće sve što može da se ove svetinje očuvaju i sačuvaju i da pripadnu narodu kojem pripadaju više od hiljadu godina – istakao je patrijar Irinej.

On je izrazio nadu da će se istorija ponoviti da se Srbi počnu vraćati na Kosovo s obzirom na to da ovo nije prvi put u istoriji, jer je bilo sličnih, a možda i većih stradanja, kao i vremena kada je Kosovo bilo lišeno srpskog naroda, pa su se ljudi polako vraćali i oživljavali.

Njegova svetost boravi u višednevnoj posjeti Kosovu i Metohiji da bi u predvaskršnjim danima vjernike na Kosovu i Metohiji ojačao u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na tim prostorima.

Patrijarh je danas u Pećkoj Patrijaršiji primio učenike srednjih škola iz Gračanice, Prilužja, Lapljeg Sela i Gušterice sa kojim je razgovarao o značaju njihovog obrazovanja i pozvao ih da budu spremni da preuzmu kormilo kojim će voditi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

On je danas zajedno sa Episkopom raško-prizrenskim Teodosijem prošetao ulicama Peći i tom prilikom posjetio Crkvu Svetog Јovana – Mitropoliju u Peći koja je porušena u pogromu, a sada je ponovo obnovljena.