Patrijarh Irinej (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

– Taj narod ima isti jezik, vjeru, istoriju i kulturu – rekao je patrijarh Irinej u video-poruci prikazanoj u prvoj od šest kolažnih TV emisija, čije je emitovanje sinoć počelo na RTRS-u povodom manifestacije koja se ove godine održava u specifičnim uslovima zbog epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona.

Patrijarh Irinej naglasio je da je srpski narod nekada bio u jednoj državi, ali da silom prilika, a velikim dijelom i zbog djela moćnika ovoga svijeta, danas živi u dvije države.

– Iako smo u dvije države, mi smo jedan narod. Sve nam je zajedničko, prošlost, sadašnjost, a nadamo se i budućnost – istakao je patrijarh Irinej u video-poruci prikazanoj u prvoj od šest kolažnih TV emisija, koje će biti emitovane i na RTS-u i još 40 lokalnih stanica u Srbiji.

Tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” počela je sinoć prikazivanjem prve od šest kolažnih TV emisija, koje će se baviti institucionalnom, privrednom saradnjom, kao i saradnjom u nauci, informacionim tehnologijama, visokom obrazovanju.

Emisije ove manifestacije, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće posvećene i saradnji gradova i opština, te saradnji u turizmu, kulturi, prosvjeti, umjetnosti i osnovnom i srednjem obrazovanju, a poruke će uputiti zvaničnici Srpske i Srbije.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” počela je 2013. godine sa samo tri programa u jednom gradu, Beogradu, da bi prošle godine imala 23 programa u 26 izvođenja u gradovima Srbije od Subotice do Vranja, od Vršca do Užica.

Prema programu, u večerašnjoj drugoj kolažnoj emisiji ove manifestacije, koja je posvećena privrednoj saradnji, gledaoci će moći da vide pozdravne riječi premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i Srbije Ane Brnabić, a gosti će biti ministri poljoprivrede Srpske i Boris Pašalić i Srbije Branislav Nedimović, te Goran Račić iz Privredne komore Banjaluke.

U sutrašnjoj, trećoj emisiji, posvećenoj naučno-tehničkoj saradnji govoriće ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoj Srbije Mladen Šarčević.

Četvrta emisija, biće na programu u ponedjeljak, 12. oktobra, a baviće se saradnjom gradova i opština, a gosti će biti zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te predsjednik Saveza gradova i opština Republike Srpske Ljubiša Ćosić.

Petog dana manifestacije, 13. oktobra, biće prikazana emisija posvećena turizmu, u kojoj će nastupiti ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović, Branislav Knežević iz Turističke organizacije Novog Sada, a uključiće se i državni sekretar za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije Miroslav Knežević.

Posljednjeg, šestog dana manifestacije, 14. oktobra, koja je posvećena kulturi, prosvjeti, umjetnosti, osnovnom i srednjem obrazovanju, nastupiće ministar prosvjete i kulture u Republike Srpske Natalija Trivić, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig, glumac Ljubo Božović, a poruku će poslati direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Izvršna produkcija svih šest kolažnih tv emisija manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” povjerena je RTRS-u, uz kreativnu podršku ETM produkcije.

Radio-televizija Srbije će na svom Drugom programu prve emisije “Dana Srpske u Srbiji” emitovati 12, 13. i 14. oktobra od 20.00 časova, a u danima potom premijerno i reprizno će emitovati i prateće programe do 30. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime