“Drago mi je da u ovoj kući vidim našeg dragog predsednika, dobrog, čestitog Srbina koji čini sve da nam Drina ne bude granica, nego reka koja nas spaja i da naš narod sa ove i sa druge strane Drine predstavlja jedan narod. Da pomognemo u čemu možemo jedni drugima i da činimo sve da mnoge problemem prebrodimo, a oni, nažalost, nisu mali”, rekao je patrijarh Irinej nakon sastanka u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve /SPC/.
Patrijarh srpski je povodom predstojećeg Vaskrsa uputio čestitke srpskom narodu sa željom da praznik proslavi na način koji priliči hrišćanima, ističući da je Vaskrs temeljni praznik pravoslavne vjere.
“I ono što apostol Pavle kaže: ako Hristos ne usta, sve je uzaludno i naša propoved i vaša vera. Dakle, taj veliki praznik da proslavimo kao
najpobedonosniji i najvažniji u našoj veri”, poručio je patrijarh Irinej.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je saradnja vlasti Republike Srpske i SPC odlična, te podsjetio da vlasti Srpske ulažu znatna sredstva u obnovu pravoslavnih crkava.
On je ukazao da je najskoriji primjer Saborna crkva u Mostaru, za čiju su potpunu obnovu novac obezbijedili Republika Srpska i Srbija.
Dodik je naveo da je činio sve kako bi bili ojačani, ne samo izgradnja crkava i drugih objekata, nego i povjerenje i uvjerenje srpskog naroda u SPC i dodao da to smatra jednim od svojih najvećih uspjeha.

“U osnovi mog životnog i političkog djelovanja je potpuno uvjerenje da Srpska pravoslavna crkva integralno predstavlja najvažniji identifikacioni element srpskog pravoslavnog naroda i da se naš identitet širi i jača svuda gdje SPC djeluje”, rekao je Dodik.