Foto: screenshot

Patrijarh Irinej je na kraju litije i molebana koji je služio ispred Crkve Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu istakao da su se srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori našli u problemu koji je toliko težak da se ne može da riješiti “silama ljudskim” i da samo može pomoći Bog.

On je rekao da nije u pitanju samo rukovodstvo Crne Gore, nego da se iza njega nalazi “ogromna mračna sila”, a da ono samo sprovodi tuđu volju, dok je glavni zadatak da se razbije srpstvo i osvoji SPC.

– Niko nije ni mogao da pomisli da ćemo doći u priliku da branimo Srbe od Srba, da branim Crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke svoje bezbožne na najveće vrijednosti i svetinje roda našega – rekao je patrijarh Irinej.

On je upozorio da crnogorske vlasti hoće da SPC liše njene imovine i unište, a da pritom zaboravljaju da je SPC stvorila Crnu Goru koje danas sigurno ne bi bilo da nije bilo Crkve.

Patrijarh Irinej ukazao je da takvo bezakonje svijet nije zapamtio i da crnogorske vlasti čine ono što ni Turci za 500 godina nisu činili.

On je rekao da je rješenje ovog problema potrebno ne samo srpskom narodu nego i svjetskom pravoslavlju i da su velike pravoslavne crkve, pa čak i Vatikan digli glas protiv tog “bezbožnog dela”.

Patrijarh Irinej izrazio je nadu da će Bog otvoriti oči crnogorskim vlastima “da progledaju, da se osvijeste i dođu sebi i da se ostave nečasnoga djela kojima pripremaju sebi najgrozniji završetak i kraj”.

On je apelovao da narod ne posustane i nastavi sa mirnim protestom i jevanđeljskim načinom istraje i traži da se zlo otkloni.

Nekoliko hiljada ljudi učestvovalo je danas u Beogradu u litiji i molebanu koju su sveštenstvo i parohijani hramova Srpske pravoslavne crkve Zemuna i Novog Beograda organizovali u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori.