“Svi smo, kao Crkva i hrišćani, dužni i pozvani da pokažemo ljubav, onako kako Bog prema nama pokazuje, ne gledajući ko je ko, kome narodu i kulturi pripada.
To je Božija volja i za nas zapovest Božija. Nadamo se, vladiko, da ćete vi uneti ljubav u ovaj narod, najpre među svoju pastvu, a onda sa svima drugima, i da time pokažemo da smo narod Božije ljubavi i da u svakom čoveku gledamo lik i ikonu Božiju”, poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je podsjetio da je hercegovački kraj preživio teške trenutke u svojoj istoriji i da su se desili veliki zločini nad žiteljima ovih prostora.

On je istakao da je episkop Dimitrije pozvan – ne da njemu služe, već da on služi Bogu i svom narodu, slijedeći primjer Hrista i svetih apostola, ali i Svetog Save.

“Ne samo što ima velike primere iz istorije Crkve, nego i primere onih koji su pre njega bili na tronu ove eparhije, velike episkope i ličnosti koji su svim bićem služili Bogu i svome narodu. Nadamo se da će naš novi vladika prihvatiti primere svojih prethodika i da će i on doprineti svojim ponašanjem, smirenošću, dobrotom i molitvenošću”, rekao je partijarh Irinej.

Patrijarh Irinej danas je ustoličio novoizabranog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.