Bihać – Osveštanje HramaFoto: RTRS

Kum hrama je Mladen Milanović, kojem će danas, kao i bivšem direktoru Sekretarijata za vjere Јovi Turanjaninu, biti dodijeljeni Orden Kralja Milutina za doprinos izgradnji ovog hrama, dok će bivšem gradonačelniku Bihaća Hamdiji Lipovači biti dodijeljen Orden Svetog Save.

Osveštanje Hrama u Bihaću

Osveštanje Hrama u Bihaću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je osveštanju hrama, a prethodno je položio vijenac na spomen područje Garavice.

Dodik je izjavio je da je današnje osveštanje Hrama Svete Trojice u Bihaću, koji su u Drugom svjetskom ratu porušile ustaše, dokaz da srpski narod neće zaboraviti svoju istoriju.

“Bez obzira na činjenicu da nas je ovdje sasvim malo, iza nas je ostala teška istorija stradanja srpskog naroda i zato je veoma važno da smo se okupili oko ideje da se obnovi ovaj hram, koji je danas osveštan, uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i velikog broja ljudi”, rekao je Dodik novinarima u Bihaću.

Stari hram Srpske pravoslavne crkve u centru Bihaća podignut je i osveštan 1898. godine, srušen je 1941. godine u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Osveštanje Hrama u Bihaću

Poslije Drugog svjetskog rata na mjestu gdje je bio hram podignuta je zgrada opštine.

Opština Bihać je tek 1987. godine dodijelila Srpskoj pravoslavnoj crkvi novu, ali neadekvatnu lokaciju, nepovoljnu za izgradnju novog hrama, sa namjerom da Crkva od toga odustane.

Osveštanje Hrama u Bihaću

Trudom i zalaganjem Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema temelji novog hrama osveštani su 26. juna 1987. godine. Do 1992. godine hram je podignut do krova, ali je početak rata zaustavio gradnju.

U periodu od 1992. do 1995. godine oštećena je kupola hrama, kao i dijelovi poda. Njegova izgradnja je nastavljena početkom 2012. godine.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej stigao je sinoć u Bosanski Petrovac.