Foto: Tanjug

Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu cijelog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, izjavio je patrijarh Irinej u emisiji “Razgovor sa patrijarhom” objavljenoj na Јutjub kanalu TV Hram.

– Pokušaji i ta djela koju namjeravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov nasljednik, nažalost. Čovjek koji sjedi na prijestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pjesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov prijesto došao čovjek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori – rekao je patrijarh.

On se zapitao šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovjek koji je na “tronu svojih predaka” čini ono što ni Turci nisu činili.

– Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda – rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vijekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

– To što čini, to niko ne razumije. Јa ne znam kako na to gleda svijet, koji poštuje istoriju, poštuje nasljeđe. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čovjeka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina – kazao je patrijarh.