Foto: SRNA

da svoje zločine pripišu nama a naša stradanja prisvoje sebi”, rekao je patrijarh Irinej. Poglavar SPC je poručio da je “jedina nada, jedino spasenje – jedinstvo među nama, pa da zbiramo najbolji put da doprineseno u korist narodu”.

“Želeo bih i molim se Bogu da nema nikakvih podela među nama nego da nam bude jedina politika, jedini pogled i jedini put – dobro našeg naroda i svest u kome se okruženju naš narod nalazi”, rekao je patijarh Irinej.

Govoreći o Kosovu, gde je boravio nekoliko dana sredinom ovog meseca, patrijarh Irinej je naglasio da nije istina da na Kosovu nema Srba.

“Nema nas koliko nas je nekada bilo ali je jedan veliki deo ostao”, rekao je patrijarh Irinej, koji veruje da bi se mnogi Srbi vratili na Kosovo kada bi im se obnovile “spaljene kuće i vratila uzurpirana imanja”.

Na konstataciju da se od nekih domaćih političara čuje da se Kosovo može podeliti na južni i deo severno od Ibra, on je rekao da svaka pretpostavka podele Kosova “otpada, narod to ne prihvata”.

“Čuo sam od naroda, oni kažu ako se ma koji deo odvoji od Srbije taj deo nema šta da traži više na Kosovu, taj deo mora da napušta tu zemlju, da ostavi sve što je imao i da, kao bez ičega, pođe u svet”, rekao je patrijarh Irinej.

On je naveo i da mu “para dušu kada čuje od nekih uglednih političara – skinite taj jaram sa srpskih ramena”.

“Nama Kosovo i Metohija nije jaram. Jeste jaram blagodati, Božiji jaram, ali ne jaram koji nas pritiska i goni da se odreknemo naše svete zemlje”, rekao je patrijarh Irinej.

On je ocenio da je jedino logično rešenje da se stvore uslovi za zajednički život Srba i Albanaca, navodeći da je Kosovo i Metohije bogata zemlja i “može da ishrani i jedne i druge pod uslovom da žive normalnim ljudskim životom”.

“Srbija bez Kosova nije Srbija, to je kao čovek obezglavljen”, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da je Kosovo “naša matična zemlja, što je vredno u našoj istoriji, kulturi, duhovnosti, tamo nam je početak”.

Najveća nada u pomoć Rusije

On je rekao da je, zbog bliskosti dva naroda, najveća nada u pomoć Rusije kod rešavanja pitanja Kosova i da je bio u prilici da dva puta razgovara sa predsednikom Vladimirom Putinom.

“Kada sam bio u Moskvi, on je primio nas predstavnike Crkava, svaki je iznosio svoje probleme, ja sam govorio o Kosovu. Na kraju mi je Putin rekao: ’Sve što Srbija bude odlučila, mi ćemo stajati iza Srbije’”, naveo je poglavar SPC.

Patrijarh Irinej čestitao je praznik Uskrs poželevši “svima sve najbolje od Gospoda, slogu i ljubav i u porodici i van porodice”.

“Da nam Hristovo Vaskrsenje osvetli put Božanskom svetlošću kojom treba da idemo”, poručio je patrijarh Irinej, u intevjuu za Televiziju Hram, čiji je deo dan ranije emitovan kao najava.

Poglavar SPC patrijarh Irinej služiće uskršnju liturgiju u nedelju, sa početkom u 9. časova, u hramu Sveti Sava, na Vračaru.

Rijaliti sadržaji u medijima nude rđav primer

“Na taj način je preporučen jedan život koji je sramota za čoveka, na šta ukazuju mnogi umni ljudi svesni negativnosti toga što vidimo i kakav se rđav primer pruža mlađima”, rekao je patrijarh Irinej, u intervjuu za Televiziju Hram, na pitanje o rijaliti sadržajima.

Prema njegovim rečima, taj sadržaj, na žalost, privlači mnoge ne samo da vide i čuju već i da ga ponove u sopstvenom životu.

“Mislim da tu treba srpska kultura da kaže svoju reč”, naglasio je patrijarh Irinej.