“Predsednik ide na važan put koga pozdravljamo. Mi, Pravoslavna i Rimokatolička crkva smo bliski, mnogo više nas sjedinjuje nego što nas razdvaja”, rekao je patrijarh Irinej sa Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.
Prema njegovim riječima, papa Franjo je čovjek u koga svijet ima puno povjerenje i ima mnogo osobina episkopa hrišćanskog, te da je SPC drago sve što čuje o papi.
“Ovo će biti jedinstvena prilika da gospodin predsednik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču sigurno Rimokatoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda. Želimo mu srećan put i puno uspeha u razgovorima sa vrhovnim čovekom Katoličke crkve”, rekao je patrijarh Irinej.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa NJegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem danas u Beogradu razgovarao o mogućim porukama koje će, uz patrijarhov pozdrav, uputiti rimokatoličkom poglavaru papi Franji sa kojim će sastati u Vatikanu.
“Putujem već sutra u Rim kako bi se sreo sa papom i razgovarao o svim mogućim temama i ovdje sam, kao što nalaže moj osjećaj, razgovarao sa NJegovom svetosti o tim odnosima i mogućim porukama, koje ću uz pozdrav NJegove svetosti uputiti papi”, rekao je Dodik novinarima.
On je naveo da bi tema razgovora u Vatikanu mogao biti i položaj srpskog naroda, kao hrišćanskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.
“Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od NJegove svetosti. Čeka nas naravno naš najveći praznik i prenio sam dio atmosfere koja je posvećena obilježavanju našeg najvažnijeg praznika. U Republici Srpskoj se već sada osjeća svečarska atmosfera i uvjeren sam da će ovo biti najmasovnije i najradosnije obilježen praznik”, rekao je Dodik.