screenshot

– Dva i po sata smo razgovarali sa našim dragim predsednikom, a najviše pažnje smo posvetili Kosovu. Konstantovali smo da je stanje teško i da je neizvesno kako će se reštiti taj problem. Naša ljubav je na Kosovu, ali drugi nam igraju u kući. Borićemo se i nadamo se u Boga i u naše prijatelje, a koliko ćemo usperi, zavisi i od nas i onih koji nas podržavaju, kao i od onih drugih. Naš predsednik se junački bori za Kosovo, i ne sumnjam u njegove dobre namere. Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage da ulogu predsednika vrši na najbolji način – rekao je patrijahr Irinej.

– Meni je bilo lakše nego Vučiću. Važno je da smo na kraju došli do nekog saglasja i da je važno da se održi dijalog, koji ne treba da se vodi u javnosti, nego putem otvorene diskusije u ovom formatu. Zahvalan sam svima, rekao je Milorad Dodik.

 

FOTO: PRINTSCREEN PINK

– Više od dva i po sata smo razgovarali, i kako je rekao Dodik, njemu je bilo malo lakše. U svakom slučaju, govorio sam lično relaksiran uprkos velikoj brizi, otvoreno i iskreno što tišti naš narod, odgovarao na pitanja i primedbe. Čini mi se da smo se dobro razumeli, da imamo različitosti ali da poštujemo jedni druge u interesu Srbije – rekao je Vučić.

– Govorili smo i od odnosima sa Republikom Srpskom, o novim bukvarima i spomen području Jasenovac, govorili smo i da nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i na tome moramo da radimo. Čino mi se da smo u diskusiji sa nekim episkopima stvorili odnos. Govorio sam iskreno, otvoreno, i upozoravajući, a neke vladike su primetile da nismo bili u saglasju. Ne bi voleo da nam se dešava kao što je bilo u prošlosti. Crkva ima svoje stavove, koje moramo da čujemo. Pred nama je težak period, ja sam razumeo brige, kao što je patrijarh razumeo da neko donosi teške ovozemaljske odluke. Jedan vladika je rekao da ću biti kriv šta god da uradimo. Nećemo pristati na ucene niti da dajemo da damo ono što je naše pravo. Obavestio sam Sabor SPC o svemu, oni su mene obavestili o svojim brigama i stavovima. Još jedanput hvala pre svega Njegovoj svetosti, episkopima, Dodiku, koji je večeras bio veoma korektan i iskren. Nastavićemo da radimo u najboljem interesima našeg naroda, i verujem da ćemo se radovati ekonomskim uspesima, i da će i to biti teme ubuduće, rekao je Vučić.

FOTO: PRINTSCREEN PINK