Kao glavni razlog naveli su huliganizam i brojne incidente na mečevima u finalnoj seriji ABA lige protiv Crvene zvezde.

Saopštenje Partizana prenosimo u celosti.

“Posle svih apela koji su stizali i iz KK Crvena zvezda MTS i KK Partizan NIS, na svih pet utakmica su se dešavali brojni incidenti koji su dovodili do prekida utakmica, ugrožavanja bezbednosti igrača i članova stručnog štaba, delimičnog i potpunog pražnjenja dvorane, kazni i brukanja srpske, odnosno regionalne košarke pred čitavim košarkaškim svetom.

U svim događanjima, iz Partizana NIS nije izostala samokritičnost, jer su i predsednik Ostoja Mijailović u javnim nastupima i trener Željko Obradović na konferencijama za medije, javno kritikovali neodgovorne pojedince među navijačima crno-belih zbog njihovog neprimerenog ponašanja. Na žalost, nije urodilo plodom.

Ovim činom, Partizan NIS želi da pošalje poruku kako više ne želi da bude deo huliganskih pirova neodgovornih pojedinaca koji navijaju bilo za Partizan ili Crvenu zvezdu. Osnovano sumnjamo da bi eventualno novo finale između Partizana NIS i Crvene zvezde MTS bilo još jedan poligon za iživljavanje huligana i slanje još jedne grozne poruke u svet.

Istovremeno, klub ovim činom ostavlja prostor svim relevantnim faktorima da do početka nove sezone sednu i donesu rešenje koje će sprečiti da se slične stvari ikada ponove.

Želja KK Partizan NIS je da naš Beograd i naša Srbija imaju dva predstavnika u Evroligi, a ovakvim ponašanjem pojedinaca i njihovim nesankcionisanjem, do ostvarenja te želje nikada nećemo doći.

Naša zemlja je pokazala da je kadra da organizuje vrhunske sportske događaje. Baš nedavno održani “Final Four” Evrolige pravi je primer za to. Dvorana puna navijača Olimpijakosa praćenih navijačima Crvene zvezde, ukupno četiri kluba, veliki broj turista u našem gradu i niti jedan jedini incident.

Zaključak: Ipak možemo! I to je slika koju bi svi trebali da šaljemo iz Beograda kao košarkaške prestonice Evrope.

Takođe, ovom prilikom želimo da ukažemo i na činjenicu da za 20 godina učestvovanja u Evroligi i Evrokupu, na svim utakmicama u Beogradu zabeleženi incidenti kao na poslednjih pet utakmica finalne serije AdmiralBet ABA lige. To nam govori da nada za ispravljanje duboko ukorenjenih pogrešnih stvari ipak ima osnova.

photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zbog toga što nada ipak postoji, KK Partizan NIS će u narednom periodu učinite sve što je u njegovoj moći da se godinama nagomilavani problemi u Košarkaškoj ligi Srbije konačno reše i da se liga iz pozicije u kojoj pojedinci imaju monopol na donošenje svih bitnih odluka vrati pod okrilje nacionalnog Saveza koji bi bio garant jednakih uslova za sve. Jer samo jednaki uslovi za sve su dobra osnova da se tenzije smire i da se okrenemo isključivo košarci.

Ovakav stav kluba je jedinstven i podržali su ga svi njegovi članovi, od Uprave, predsednika, stručnog štaba, do igrača. Partizan NIS ostaje na svom putu, okrenut takmičenjima u regionu i pod okriljem Evrolige, bez bilo kakvih ideja da se takmiči u bilo kojim drugim ligama.

Ovim putem, KK Partizan NIS još jednom upućuje javni apel da se problemi koji potresaju srpsku i regionalnu košarku reše zajedničkim naporima. Samo tako ćemo moći da idemo napred.

Sportski pozdrav do naredne sezone,

KK Partizan NIS”, stoji u saopštenju crno-belih.

Polufinale KLS-a Partizan je trebalo da igra u petak od 18 sati protiv FMP-a, ali će tim iz Železnika sada proći direktno u finale.

U drugom polufinalu sastaju se Crvena zvezda i Mega.