Foto: SRNA

Palmer, u prvom intervjuu od imenovanja za specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan, ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi, kako on kaže, transformisao cijeli Balkan, otvorio evropski put Srbije i takozvanog Kosova, i bio “pozitivna stvar za region, Evropu i SAD”.

– Rješenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo – kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što prije vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.

Povratak Beograda i Prištine za pregovarački sto, ističe Palmer, je kratkoročni cilj SAD.

– Imamo izbore na Kosovu 6. oktobra, a u Srbiji će biti održani na proljeće. Imaćemo mogućost za nastavak pregovora između dva izbora koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obje strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje – naglasio je on.

Palmer je rekao da u ovom procesu postoji niz izazova, a da je jedan da se što prije nastave pregovori, a drugi da se pronađe dovoljno zajedničkog osnova za pregovore.

Izrazio je nadu da će iduća vlada samoproglašenog Kosova prihvatiti da suspenzuje takse kako bi omogućila obnovu dijaloga, i da će Beograd zaustaviti svoje napore na “međunarodnoj delegitimizaciji Kosova” i lobiranje kod drugih zemalja da povlače priznanje.

Sve to, prema njegovim riječima, “truje atmosferu” i čini teškim povratak pregovorima u konstruktivnom duhu.

Upitan ako nema crvenih linija u dijalogu, kao što se zvanično ponavlja, u čemu je problem, na primjer, što Srbija lobira protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Palmer kaže da je lobiranje izazvalo takse, a one su postale prepreka napretku u dijalogu, a na drugoj strani Beograd ih smatra razlogom da se ne vrati za pregovarački sto.

– Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, prije svega malih zemalja, da povuku priznanje, je možda taktički uspjeh za Srbiju, ali košta Beograd da očuva svoj interes i postigne dogovor o normalizaciji. Nadamo se da će obje strane razumjeti svoje interes i postići dogovor – rekao je on.

SAD bi željele, ne krije Palmer, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

Istakao je da je cilj SAD da podrži dijalog i sporazum iz kojeg bi, kako kaže, svi izašli tako, da su zaštitili svoje osnove interese.

Naglasio je da niko ne treba da ima osjećaj da je izgubio, i da nema razloga da kompromis bude pobjeda za Srbiju, takozvano Kosovo i međunarodnu zajednicu.

– To će zahtijevati kompromis, neku vrstu empatije, razumijevanje kako druga strana gleda na stvari i spremnost na saradnju u pronalaženju dogovora koji bi bio lokalno prihvatljiv, a ujedno bi mogao da se građanima predstavi kao pravo rješenje – objasnio je Palmer.

Rekao je da SAD i Srbija žele istu stvar – napredak ka evropskoj budućnosti Srbije.

– Želimo evropsku perspektivu za Srbiju, a postići to zahtijeva rješenje kosovskog pitanja. Srbija ima podršku SAD u tom procesu kao što je ima Kosovo. Mi želimo da pomognemo stranama da se sastanu, identifikuju tačke zajedničkog interesa, ali i razlike i da dođu do sporazuma koji bi bio najbolji za njihovu budućnost – objasnio je.

Na pitanje šta SAD podrazumijeva pod kompromisom, u situaciji u kojoj je jasno da Beograd neće pristati da prizna samoproglašeno Kosovo, a da ne dobije ništa, Palmer je rekao da nije na SAD da govori šta je kompromis i da je važno da strane preuzmu same odgovornost za taj proces.

– Mi smo spremni da sarađujemo sa vlastima u Beogradu i Prištini podržavajući napredak. Veoma je važno da sporazum bude nešto lokalno, a ne nešto što je napisano u Vašingtonu i potom nametnuto stranama. Tako nešto ne bi bila stabilna budućnost – smatra Palmer.

Na pitanje šta ukoliko ne dođe do dogovora,Palmer odgovara da bi u tom slučaju svi bili na gubitku.

– Nadamo se da je moguće postići sporazum, a u tom procesu mogu da računaju na prijateljstvo, podršku i aktivno angažovanje SAD – rekao je Palmer.

U dijalogu, smatra, ima mnogo tema o kojima treba razgovarati, jer svako održivo rješenje sadrži multidimenzionalni, politički, ekonomski i bezbjednosni aspekt, kao i kulturni po pitanju položaja imovine Srpske pravoslavne crkve.

– Sve su to otvorene teme o kojima treba razgovarati. Ima mnogo elemenata za razgovor – poručuje Palmer.

Na pitanje da li su održiva tumačenja dijela javnosti da se požurivanje zapada da do rješenja kosovskog pitanja dođe do juna povezuje sa izborima u SAD i želju Donalda Trampa da rješenje bude u njegovom mandatu, Palmer je rekao da želja da se postigne rješenje nije vođeno američkim političkim kalendarom, već činjenicom da će spor što duže traje ostati neriješen i biće teže da se napreduje ka dogovoru.

– Nadam se da će i strane razumjeti potrebu hitnosti i da će što prije moći nakon izbora na Kosovu i formiranja vlade moći što prije da se vrate dijalogu – zaključio je Palmer.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime