11.55 – Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je danas na razgovore sa Indijom i rekao da se nada da će nadvladati razum da bi se smirila situacija poslije obostranih vazdušnih napada u regionu Kašmira.

11.40 – Indija je potvrdila da je izgubila jedan borbeni avion i da je pilot nestao u pokušaju da osujeti napad pakistanskih vojnih aviona iznad spornog regiona Kašmira.

– Na žalost, jedan naš “MiG 21” je oboren, a pilot je nestao. Pakistan je saopštio da je pilot kod njih. Mi još radimo na utvrđivanju svih činjenica – rekao je portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Raviš Kumar.

11.20 – Rusija je zabrinuta zbog rastućih tenzija između Indije i Pakistana i apeluje na dvije zemlje da pokažu uzdržanost, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

10.50 – Portparol vojske u Pakistanu general-major Asif Gafur, izjavio je da su zarobili dva pilota indijskog vazduhoplovstva, od kojih je jedan hospitalizovan.

10.20 – Američki državni sekretar Majkl Pompeoapelovao je na Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost i izbjegnu eskalaciju nasilja po svaku cijenu.

09.45 – Radio Pakistan objavio je prvi snimak indijskog pilota kojeg je pakistanska vojska uhapsila nakon što je oborila njegov avion.

09.20 – Pakistan je zatvorio pet aerodroma, uključujući glavni u Islamabadu, za sve domaće i međunarodne letove. Istovremeno je objavljeno da su u Indiji suspendovani letovi u Kašmir i Džamu.

Vazdušni prostor na sjeveru Indije privremeno je zavoren iz bezbjednosnih razloga, a mnogi civilni letovi su otkazani.

09.00 – Indijsko vazduhoplovstvo oborilo je danas pakistanski borbeni avion “F-16”, koji je navodno ušao u indijski vazdušni prostor, javio je portal “Firstpost”.

08.45 – Dvije osobe poginule su kada se u indijskom dijelu Kašmira srušio indijski helikopter Mi-17, prenosi RT.

08.35 – Kinesko ministarstvo spoljnih poslovapozvalo je danas Indiju i Pakistan da pokažu uzdržanost nakon najnovije eskalacije nasilja.

08.15 – Kao odgovor na napade vojnih vazduhoplovnih snaga Pakistana, jutros je indijska avijacija narušila liniju kontrole (faktičku granicu koja dijeli dvije susjedne zemlje u Kašmiru). Vojne vazdušne snage Pakistana oborile su dva indijska vojna aviona koja su narušila vazdušni prostor Pakistana. Јedan od aviona pao je na teritoriju Azad Kašmira, a drugi u dijelu linije kontrole – napisao je portparol pakistanskih oružanih snaga general-major Asif Gafur na svom nalogu na Tviteru.

08.00 – Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da je cilj vazdušnih napada na indijske avione u Kašmiru bio demonstracija “želje i spremnosti na samoodbranu”.

Iz Islamabada je potvrđeno i da je zarobljen jedan indijski pilot.

– Danas su pakistanske vazduhoplovne snage izvele napade na liniju kontrole iz pakistanskog vazdušnog prostora. To nisu bili recipročni napadi na kontinuiranu agresiju Indije. U vezi sa tim, Pakistan nije izveo napad na vojne ciljeve, izbjegavajući ljudske žrtve i kolateralnu štetu. Јedini razlog bio je da pokažemo naše pravo, želju i spremnost na samoodbranu – navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe naglasilo da eskalacija konflikta nije cilj, ali u isto vreme Pakistan je za to potpuno spreman “ako bude prisiljen”.

​Ranije je agencija Rojters javila da su najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla u vazdušni prostor iznad indijskog dijela Kašmira.