Foto: UKOM (foto: Daniel Novakovič/STA)

Evropska unija je oslabljena Brexitom i možda bi trebalo da odloži planove za proširenje na Zapadni Balkan, rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Kako prenosi britanski list Express, Pahor je rekao da EU ne može da se nada prijemu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija kao novih članica u svom sadašnjem stanju.

“Slaba EU neće moći da se proširi na Zapadni Balkan”, rekao je Pahor jučer na forumu na Bledu u prisustvu glavnog evropskog pregovarača za Brexit Michela Barniera.

On je rekao da je sve povezano i da EU prolazi kroz težak period u kome treba da se donose odluke. Kako navodi list, EU je ponudila perspektivu pristupanja za šest zemalja Zapadnog Balkana koje treba da ispune stroge kriterijume da bi bile primljene kao nove članice.

List podsjeća da su pristupni pregovori već počeli sa Srbijom i Crnom Gorom i da se govori o 2025. godini kao datumu kada bi mogle da postanu punopravne članice Unije, a da se EU nada da bi do tada Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo bili već na dobrom putu ka pristupanju Uniji.